ΞΗΡΑ ΔΟΜΗΣΗ
Τι είναι η ξηρά δόμηση;
Με αφετηρία τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ, ο τρόπος κατασκευής με ξηρά δόμηση άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και να επικρατεί ως κυρίαρχο σύστημα δόμησης. Η ανάγκη για τη δημιουργία ασφαλών και λειτουργικών κτισμάτων με μεγαλύτερη ελευθερία στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, απέκτησε πολλούς υποστηρικτές σε αυτή τη σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι και στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘80 την υποδέχτηκε θερμά και την αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο τεχνικός κόσμος. Άλλωστε, ο όρος ξηρά δόμηση είναι συνώνυμο με τη χρήση τυποποιημένων προϊόντων νέας τεχνολογίας αντί παραδοσιακών υλικών όπως είναι η λάσπη, τα τούβλα, το τσιμέντο, ο ασβέστης κ.α.
Είδη και υλικά ξηρής δόμησης
Τα συστήματα της ξηράς δόμησης, ανάλογα με τη φύση της εφαρμογής της, χωρίζονται σε δύο τύπους, της εσωτερικής και εξωτερικής δόμησης. Προσφέρουν την άμεση λύση στις υψηλές απαιτήσεις διαβίωσης που έχουν δημιουργηθεί, ενώ διακρίνονται για τις υψηλές προδιαγραφές τους.
Στα υλικά ξηράς δόμησης που χρησιμοποιούνται, ανήκουν κυρίως προϊόντα υψηλής παραγωγικής τεχνολογίας, όπως τυποποιημένες πλάκες (γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, πλάκες ορυκτών ινών, γύψινες πλάκες), υλικά αρμολόγησης και φινιρίσματος (στόκοι, ταινίες, βαφές κ.α.), μεταλλικά προφίλ (ορθοστάτες, στρωτήρες, περιμετρικούς οδηγούς κ.α.), και άλλα παρελκόμενα ξηράς δόμησης και στερέωσης (βίδες, βύσματα, συνδετήρες κ.α.). Αποτελούν απόλυτα συμβατά υλικά που καταφέρνουν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τη σταθερότητα και αντοχή στην κατασκευή.
Γυψοσανίδες: Οι γυψοσανίδες δεν ανήκουν στα παραδοσιακά υλικά με ιστορία αιώνων, όπως είναι τα τούβλα, αφού ο τρόπος εφαρμογής τους είναι διαφορετικός καθώς στηρίζεται στη δημιουργία πρώτα ενός σκελετού ο οποίος μπορεί να είναι ξύλινος ή μεταλλικός. Τόσο ένας τεχνίτης όσο και ένας ιδιώτης με αντίληψη στις κατασκευές, μπορούν να χωρίσουν ένα μεγάλο χώρο κατασκευάζοντας ένα τοίχο από γυψοσανίδες, να επενδύσουν έναν υφιστάμενο τοίχο αντί να τον σοβατίσουν ή και να χαμηλώσουν ένα ταβάνι κατασκευάζοντας μία ψευδοροφή από γυψοσανίδα.
Τσιμεντοσανίδες: Για εφαρμογές που απαιτούν ιδιαίτερες αντοχές στην υγρασία και τις καιρικές συνθήκες σε εξωτερικούς χώρους, γίνεται εφαρμογή δόμησης με τσιμεντοσανίδα. Αποτελείται από τσιμέντο και από άλλα πρόσμικτα αδρανή, ενώ είναι ενισχυμένη με υαλόπλεγμα εξωτερικά και διπλά ενισχυμένες ακμές με ημικυκλική διαμόρφωση. Η σύνθεσή της είναι ιδανική για την ανακατασκευή προσόψεων και άλλων ειδικών εξωτερικών εφαρμογών τοιχοποιίας.
Πλάκες ορυκτών ινών: Ομοίως και οι πλάκες ορυκτών ινών, με υψηλή αντοχή στην υγρασία και ελάχιστες συστολές - διαστολές στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα μια άριστη συμπεριφορά υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Τοποθετούνται πάνω σε προκατασκευασμένο μεταλλικό σκελετό με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων στήριξης, ενώ μέσω της μεγάλης ποικιλίας σχεδίων και υφών, παρέχουν αρκετές εναλλακτικές ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα με παράλληλα υψηλές ακουστικές επιδόσεις.
Γύψινες πλάκες: Στη φυσική του κατάσταση, ο γύψος περιέχει νερό ως αποτέλεσμα των κρυσταλλικών δεσμεύσεων. Η έκθεσή του σε υψηλή θερμοκρασία, έχει ως αποτέλεσμα να εξατμιστεί το νερό, καθυστερώντας παράλληλα τη μετάδοση της θερμοκρασίας. Στις γύψινες πλάκες, η πυκνότητα του γύψου είναι μεγαλύτερη, ενισχύοντας τις ιδιαιτερότητές του.
Υλικά αρμολόγησης – φινιρίσματος: Για την εξομάλυνση των αρμών και των όποιων ανωμαλιών στην επιφάνεια ώστε να δημιουργηθεί μια απόλυτα επίπεδη επιφάνεια για βάψιμο, είναι απαραίτητη η χρήση των κατάλληλων υλικών αρμολόγησης – φινιρίσματος. Συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και προστασία της κατασκευής από ρηγματώσεις, καθώς και στη δημιουργία κατάλληλης επιφάνειας για τελική επεξεργασία (βαφή).
Μεταλλικά προφίλ: Τα ειδικά διαμορφωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους και οι νευρώσεις που διαθέτουν, συμβάλουν στις αυξημένες μηχανικές αντοχές του συστήματος. Παράλληλα, τα μεταλλικά προφίλ διευκολύνουν τον τεχνίτη στη διαμόρφωση ενός κάναβου που λειτουργεί ως οδηγός για την εφαρμογή της γυψοσανίδας / τσιμεντοσανίδας.
Παρελκόμενα ξηράς δόμησης: Για την υποστήριξη και τη σύνδεση μεταξύ των προαναφερθέντων υλικών, υπάρχει ανάγκη για τα παρελκόμενα που χρησιμοποιούνται στην ξηρά δόμηση. Σε αυτά ανήκουν βίδες, βύσματα, διάφορες αναρτήσεις και συνδετήρες που ενισχύουν την υποστήριξη της κατασκευής, ενώ άλλα, όπως οι ταινίες αρμολόγησης – ηχομονωτικές ενισχύουν ανάλογες απαιτήσεις.
Δυνατότητες εφαρμογών
Με την εμφάνισή της, η ξηρά δόμηση εφαρμόστηκε κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, όπου οι εντυπωσιακές κατασκευές και οι συχνές αλλαγές, είναι καθημερινή ανάγκη. Ακολούθησε η εφαρμογή στα μεγάλα έργα, όπου παίζει ρόλο και η πιστοποιημένη ποιότητα, η ταχύτητα και η οικονομία στην κατασκευή. Πλέον, ο τρόπος κατασκευής με ξηρά δόμηση χρησιμοποιείται στους περισσότερους χώρους, όπου δαπανούμε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας (γραφεία, εκπαιδευτήρια, καταστήματα), καθώς επίσης κατά κόρον και σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία και λοιπά δημόσια κτίρια. Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας η ξηρά δόμηση κάνει την είσοδο της στην κατοικία, λύνοντας αρκετά σχεδιαστικά ζητήματα, παρέχοντας ιδανικές τελικές επιφάνειας και διασφαλίζοντας ταχύτητα σε ανακαινίσεις και διαρρυθμίσεις χώρων.
Πλεονεκτήματα ξηράς δόμησης
Οι κατασκευές ξηρής δόμησης προσεγγίζουν τις σχεδιαστικές απαιτήσεις πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο καθαρά και με ελάχιστη επιβάρυνση σε μάζα, ενώ είναι πλήρως ανακυκλώσιμες.
Με τη χρήση τους εξασφαλίζεται η αντισεισμική συμπεριφορά του κτιρίου ενώ η πιθανή κατάρρευση τοίχου ξηρής δόμησης δεν προξενεί ατυχήματα. Τέλος, με αυτά τα συστήματα είναι εύκολο να υλοποιηθεί η ηχομόνωση διαδοχικών χώρων και οι απαραίτητες πυροπροστατευμένες οδεύσεις.
Αλλά το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της ξηράς δόμησης, είναι η αρχιτεκτονική ελευθερία που προσφέρει στον κατασκευαστή για να δημιουργήσει στο τέλος ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.