Χώρος που υφίσταται καταπονήσεις λόγω της συνεχούς έκθεσης στα καιρικά φαινόμενα, το μπαλκόνι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να προστατευθεί επαρκώς από την υγρασία.
Πώς, όμως, αντιμετωπίζουμε την υγρασία στα μπαλκόνια και τι πρέπει να προσέξουμε;
Είναι τα πλακάκια αρκετά ή απαιτείται υγρομόνωση μπαλκονιού;
Οι ειδικοί της DOMOS απαντούν.
Γιατί δημιουργείται υγρασία στο μπαλκόνι;
Καθώς η βεράντα εκτίθεται στα στοιχεία, όπως η βροχή και το χιόνι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νερό να εισχωρήσει κάτω από τα πλακάκια, προκαλώντας προβλήματα τόσο στο δικό μας σπίτι, όσο στο διαμέρισμα του κάτω ορόφου, αν μένουμε σε πολυκατοικία.
Πολλές φορές, είτε λόγω ελλιπούς γνώσης είτε λόγω κακοτεχνίας, τα μπαλκόνια που έχουν επενδυθεί με πλακάκι παρουσιάζουν προβλήματα. Μάλιστα, υπάρχει και η συχνή παρανόηση πως τα πλακάκια αποτελούν στεγανωτική στρώση.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα πλακάκια δεν προσφέρουν στεγάνωση και έτσι δεν σταματούν την εισχώρηση της υγρασίας.
Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η υγρασία στο μπαλκόνι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα σε βάθος χρόνου, όπως οι εξωτερικές ρηγματώσεις και η πτώση σοβάδων, που προκαλεί ακόμα και ατυχήματα.
Για να γλιτώσουμε, λοιπόν, εργασίες μελλοντικά που θα μας κοστίσουν σε χρόνο, κόπο και χρήματα, η υγρομόνωση μπαλκονιού κρίνεται απαραίτητη.
Τι πρέπει να γνωρίζω για την υγρομόνωση μπαλκονιού;
Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη στεγάνωση μπαλκονιού είναι ότι ιδανικά αυτή εφαρμόζεται κατά τη φάση της κατασκευής.
Μόνο τότε η μέθοδος είναι 100% ασφαλής και αντιμετωπίζει μόνιμα το πρόβλημα της υγρασίας, επιτρέποντάς μας να επωφεληθούμε στο έπακρο από όλα τα πλεονεκτήματα της υγρομόνωσης.
Για την υγρομόνωση συστήνονται υλικά όπως το Unolastic, καθώς και το Mapeguard WP 200 της Mapei, ή το Selftene Strip Terrace της Index που εύκολα γεφυρώνουν τις όποιες ρηγματώσεις αλλά και στεγανοποιούν όλα τα δύσκολα σημεία.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Στεγανοποίηση με επαλειφόμενα υλικά – Η ιδιαίτερη περίπτωση του Unolastic
Ωστόσο, αν μια υφιστάμενη βεράντα που έχει ήδη επενδυθεί παρουσιάσει προβλήματα υγρασίας, υπάρχουν λύσεις και για υγρομόνωση μπαλκονιού πάνω από πλακάκι.
Μπορώ να κάνω στεγανοποίηση μπαλκονιών πάνω από πλακάκι;
Όπως αναφέραμε, η υγρομόνωση μπαλκονιού πρέπει ιδανικά να γίνεται πριν περαστούν πλακάκια.
Αν, όμως, μιλάμε για υφιστάμενο κτίριο στο οποίο πλακάκι και σοβατεπί έχουν περαστεί ήδη, τότε καλούμαστε να βρούμε μια λύση η οποία, αν και όχι ιδανική, μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγρασίας στα μπαλκόνια.
Δύο είναι οι βασικές επιλογές:
- Σφράγιση του αρμού μεταξύ σοβατεπιού-πλακιδίου και αδιαβροχοποίηση των αρμόστοκων. Πρόκειται για οικονομική επιλογή, η οποία όμως δεν προσφέρει μακροχρόνια λύση.
- Στεγανοποίηση της επιφάνειας του μπαλκονιού με ισχυρά στεγανοποιητικά υλικά. Εδώ η λύση είναι μόνιμη, κοστίζει όμως περισσότερο, ενώ θα πρέπει να «σηκωθεί» και το μπαλκόνι μερικά εκατοστά.
Σε αυτή την περίπτωση γίνεται στεγανοποίηση μπαλκονιού πάνω από το πλακάκι και στη συνέχεια τοποθετούμε νέα στρώση πλακιδίων.
Τι πλεονεκτήματα έχει η στεγανοποίηση μπαλκονιού;
Η υγρομόνωση μπαλκονιού, πέρα από το ότι μας προστατεύει από την υγρασία στο μπαλκόνι και ό,τι αυτή συνεπάγεται, προσφέρει και πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων.
Δείτε τα βασικότερα οφέλη που προσφέρουν τα συστήματα στεγανοποίησης μπαλκονιών:
- Μεγάλη αντοχή
- Αποφυγή εισροής νερού
- Μείωση ρηγματώσεων, υγρασίας στους τοίχους και σκασμένων σοβάδων
- Προστασία από δαπανηρές επισκευές/αποξηλώσεις
- Καταλληλότητα για κάθε επιφάνεια (πλακάκια, μάρμαρο κ.α.)
Ενημερωθείτε για όλα τα συστήματα στεγανοποίησης μπαλκονιών που προσφέρει η DOMOS και κάντε τη σωστή επένδυση για τη μόνιμη υγρομόνωση του μπαλκονιού σας!