Υγρομόνωση μπάνιου: Στεγανοποίηση πλακιδίων και αρμών

Tο μπάνιο αποτελεί χώρο με ιδιαίτερες απαιτήσεις, λόγω των υψηλών φορτίων υγρασίας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το νερό και οι υδρατμοί εισχωρούν πίσω από τα πλακάκια, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα τόσο στο ίδιο το μπάνιο (π.χ. αποκόλληση πλακιδίων), όσο και στο διαμέρισμα που βρίσκεται από κάτω (εμφάνιση υγρασίας στο ταβάνι).

Καθώς, λοιπόν, τα μπάνια έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε αντοχή και ανθεκτικότητα λόγω της συνεχούς ροής νερού, είναι σημαντικό να δώσουμε βάση στην ολοκληρωμένη προστασία τους και να εμποδίσουμε την εισχώρηση του νερού κάτω από τα πλακίδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ας δούμε πιο αναλυτικά γιατί η υγρομόνωση μπάνιου είναι τόσο σημαντική, πότε πρέπει να κάνετε στεγάνωση μπάνιου κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης, αλλά και τι να προσέξετε κατά την επιλογή του κατάλληλου συνεργείου ώστε να αποφύγετε την υγρασία στο μπάνιο σε βάθος χρόνου.

 

Γιατί η υγρομόνωση μπάνιου είναι απαραίτητη;

Γνωρίζατε πως τα πλακάκια και οι αρμόστοκοι που τοποθετούμε στα μπάνια δεν είναι 100% αδιάβροχα; Για να μονώσουμε επαρκώς ένα μπάνιο χρειάζεται ειδική υγρομόνωση από εξειδικευμένο συνεργείο και συγκεκριμένα υλικά.

Δείτε γιατί η στεγανοποίηση μπανιέρας, ντουζιέρας και αρμών είναι τόσο σημαντική:

 

Λόγος #1: Αποτρέπει το φούσκωμα των τοίχων γύρω από το μπάνιο 

 

Αν παρατηρούμε υψηλά επίπεδα υγρασίας και μούχλας στα δωμάτια γύρω από ένα μπάνιο, τότε είναι πολύ πιθανό πως το μπάνιο δεν διαθέτει σωστή στεγανοποίηση. Με την αδιαβροχοποίηση της μπανιέρας/ντουζιέρας αλλά και των πλακιδίων, μπορούμε να προστατεύσουμε τους τοίχους γύρω από το μπάνιο, και να αποτρέψουμε την εμφάνιση υγρασίας και τη δημιουργία μούχλας εξαιτίας της.

 

Λόγος #2: Αποτρέπει την εμφάνιση υγρασίας στο ταβάνι του κάτω ορόφου

Παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, αφού ένα πρόβλημα στο δικό σας μπάνιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στους γείτονες του κάτω ορόφου. Προκειμένου να αποφύγετε το κόστος μιας τέτοιας βλάβης που θα αναστατώσει τη ζωή τη δική σας και των γειτόνων σας, είναι απαραίτητη η στεγανοποίηση μπάνιου.

 

Λόγος #3: Προστατεύει από τον σχηματισμό μούχλας στο μπάνιο

Στα μπάνια αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες λόγω του ζεστού νερού. Αν λοιπόν η θερμομόνωση του μπάνιου είναι ανεπαρκής και απουσιάζει η στεγανωτική στρώση βάσης, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αποκόλληση πλακιδίων και την εμφάνιση μούχλας.

Εκτός από το ότι είναι άσχημη οπτικά, η μούχλα είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποτρέψουμε τον σχηματισμό της.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Μούχλα στον Τοίχο ή στο Ταβάνι: Αντιμετώπιση & Καθαρισμός

 

Λόγος #4: Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των πλακιδίων

Αν δεν κάνουμε επαρκή στεγανοποίηση πλακιδίων μπάνιου, με το πέρασμα των χρόνων θα αρχίσουν να φουσκώνουν, και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν αλλαγή, κάτι που έχει πολύ υψηλότερο κόστος από τη στεγάνωση μπάνιου.

Πότε κάνουμε στεγάνωση μπάνιου; 

Κατά την κατασκευή ενός νέου ή την ανακαίνιση ενός παλιού κτηρίου, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με τη στεγανοποίηση του μπάνιου πριν περαστούν τα υδραυλικά, για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα από πιθανή διαρροή των σωληνώσεων.

Η υγρομόνωση αυτή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο και σε συνεργασία με τον υδραυλικό, έτσι ώστε όλες οι επιφάνειες (τοίχοι, πάτωμα κ.α.) να στεγανοποιηθούν πριν την τοποθέτηση των υδραυλικών και, αφού περαστούν οι σωληνώσεις, να σφραγιστούν και όλες οι τρύπες.

Εναλλακτικά η υγρομόνωση μπορεί να γίνει αφού τελειώσουν και διαμορφωθούν όλες οι επιφάνειες, αλλά πριν την τοποθέτηση πλακιδίων. Η υγρομόνωση εφαρμόζεται και επί επιφανειών τσιμεντοσανίδας, πριν την τοποθέτηση πλακιδίων.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τσιμεντοσανίδα: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

 

Πώς γίνεται η στεγανοποίηση μπάνιου; 

Όπως ήδη αναφέραμε, η στεγάνωση μπάνιου γίνεται πριν την τοποθέτηση πλακιδίων και ειδών υγιεινής. Σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητη η αφαίρεση κάθε ίχνους βρωμιάς και σκόνης, ώστε να είναι έτοιμη η επιφάνεια να δεχτεί τη στεγανωτική στρώση.

Για την υγρομόνωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωσμωτικά τσιμεντοειδή, ή ασφαλτικής βάσης υλικά με ειδικά ενισχυτικά τεμάχια για τα σημεία που υπάρχουν τρύπες ή γωνίες.

Καλό είναι να επιλέγονται ποιοτικές κόλλες και αρμόστοκοι στα πλακάκια και το υπόστρωμα, με συμβατά χαρακτηριστικά ως προς την ελαστικότητα και την πρόσφυση.

 

στεγανοποίηση πλακιδίων και αρμών μπάνιου για αποφυγή υγρασίας

 

Σε ποια σημεία του μπάνιου πρέπει να γίνει μόνωση; 

Επειδή εκτός από το νερό υπάρχει και η διάχυση των υδρατμών στο μπάνιο, προτείνουμε η στεγανωτική στρώση να περιλαμβάνει τόσο το δάπεδο όσο και τους τοίχους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πάτωμα, τοίχοι και λοιπές επιφάνειες που εφάπτονται με την ντουζιέρα: Είτε μιλάμε για ντουζιέρα, είτε για μπανιέρα, είτε για τζακούζι, είναι σημαντικό να μονωθούν προσεκτικά όλα τα σημεία όπου ακουμπάει η ντουζιέρα, ειδικά το πάτωμα κάτω από αυτή.
  • Ανοίγματα για σωληνώσεις και σημεία στερέωσης: Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη μόνωση των ανοιγμάτων που χρησιμοποιούνται για τις σωληνώσεις ζεστού/κρύου, οι οποίες συνήθως καλύπτονται με ένα μεταλλικό στρόγγυλο καπάκι που δεν είναι σε θέση να τα προστατέψει από την εισχώρηση νερού. Ομοίως πρέπει να προσέχουμε και τα ανοίγματα στους τοίχους που δημιουργήθηκαν για να κρεμάσουμε ράφια κ.α., τα οποία με την καθημερινή χρήση μπορεί να χαλαρώσουν και να επιτρέψουν στην υγρασία να εισχωρήσει.

 

Μάθετε περισσότερα: Ανερχόμενη Υγρασία: Αντιμετώπιση - Υγρασία στον Τοίχο

 

Τι υλικά πρέπει να επιλέξω για να αποφύγω τη διαρροή της υγρασίας από το μπάνιο; 

Κυκλοφορούν αρκετές λύσεις για τη στεγάνωση μπάνιων και επιφανειών σε χώρους που παρουσιάζουν μόνιμη υγρασία, όπως κάποια ασφαλτικής βάσης υγρά ή πανιά, και άλλα τσιμεντοειδούς βάσης.

Στην πλειοψηφία τους αυτά τα υλικά είναι έτοιμα προς χρήση και κατάλληλα για επιφάνειες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα, σοβά, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα ή υαλοσανίδα κ.λπ., ενώ υπάρχουν και λύσεις 2 συστατικών, τα οποία αποτελούνται από μια κονία τσιμεντοειδούς βάσης και ένα ρητινούχο γαλάκτωμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα τσιμεντοειδή της Weber & Mapei καθώς και τα ασφαλτικά Unolastic & Selftene της Index αποτελούν εξαιρετικές λύσεις για την υγρομόνωση του μπάνιου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να επιλέξετε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για στεγανοποίηση μπάνιου και στεγανοποίηση αρμών πλακιδίων μπάνιου καθώς μια λάθος εφαρμογή αρχικά μπορεί να σας κοστίσει πολύ περισσότερο κόπο, χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα.

 

Ενημερωθείτε κατάλληλα: Στεγανοποίηση με επαλειφόμενα υλικά – Η ιδιαίτερη περίπτωση του Unolastic

 

Εμπιστευθείτε την εμπειρία της DOMOS, βρείτε υλικά για υγρασία στον τοίχο του μπάνιου και επωφεληθείτε από τους εκατοντάδες ετοιμοπαράδοτους κωδικούς κορυφαίων οίκων της παγκόσμιας αγοράς και τις ανταγωνιστικές τιμές που μόνο η DOMOS μπορεί να προσφέρει.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.