Πώς τοποθετώ την αυγουλιέρα – Οδηγίες και συμβουλές

Υπάρχουν κάποια υλικά, αφανή, που στη διαδικασία της δόμησης δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, η σημασία όμως των οποίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ένα τέτοιο υλικό, που με χαμηλό κόστος προσφέρει ασφάλεια σε ένα δύσκολο σημείο του κτιρίου, είναι η αποστραγγιστική μεμβράνη, γνωστή και ως αυγουλιέρα.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε τι είναι η αυγουλιέρα ακριβώς, ποια τα οφέλη της στην κατασκευή αλλά και πώς να πετύχετε την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση αποστραγγιστικής μεμβράνης.

 

Τι είναι η αυγουλιέρα;

Η αυγουλιέρα χρησιμοποιείται κατά κόρον στα τοιχία των υπογείων, πάνω από τη στεγανοποίηση, για να την προστατεύει.

Είναι κατασκευασμένη από HDPE (High Density Polyethylene – Υψηλής Πυκνότητας Πολυαιθυλένιο), ένα υλικό μη τοξικό και πολύ ανθεκτικό από πλευράς λειτουργικής ζωής.

Η αποστραγγιστική μεμβράνη HDPΕ ονομάζεται και αυγουλιέρα λόγω του σχήματός της, που μοιάζει με αυγοθήκη.

Διαθέτει χαρακτηριστικές προεξοχές σε σχήμα κόλουρου κώνου, συνήθως 8mm, οι οποίες α) δημιουργούν ένα λεπτό στρώμα αέρα ανάμεσα σε αυτήν και τον τοίχο που προστατεύει και β) σε συνεργασία με γεωυφάσματα και διάτρητους σωλήνες απορροής, επιτρέπουν στο νερό να αποστραγγιστεί και να απομακρυνθεί από το υπόγειο και τα θεμέλια.

 

Βασικά χαρακτηριστικά των αποστραγγιστικών μεμβρανών

  • Στεγανότητα σε νερό και υδρατμούς
  • Αντοχή σε αντίξοες θερμοκρασίες (από –30οC έως +80οC)
  • Αντοχή σε βακτήρια και μύκητες του χώματος
  • Ανθεκτικότητα σε πιέσεις και κρούσεις
  • Ανθεκτικότητα σε ρίζες του υπεδάφους
  • Φιλικότητα προς τον υδροφόρο ορίζοντα (μη τοξικές)

 

Πού χρησιμοποιείται η αποστραγγιστική μεμβράνη;

Η αποστραγγιστική μεμβράνη δεν είναι ένα αμιγώς στεγανοποιητικό υλικό: χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τη μηχανική προστασία των στεγανοποιητικών στρώσεων που έχουν προηγηθεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα στεγανοποιητικά υλικά είναι σχετικά ευάλωτα σε μηχανικές κακώσεις καθώς είναι μαλακά. Η αυγουλιέρα έρχεται να προστατεύσει τη στεγανοποίηση από κακώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει το επίχωμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην αρχή της κατασκευής (π.χ. από χαλικάκια).

Ωστόσο, με προσεγμένη τοποθέτηση και επαρκή επικάλυψη δύο γειτονικών φύλλων, οι αποστραγγιστικές μεμβράνες λειτουργούν αποτελεσματικά ως πρώτη ζώνη άμυνας κατά του νερού, δημιουργώντας μια στρώση αέρα μπροστά από το τοιχίο που αποτρέπει την επαφή του με το (υγρό) έδαφος.

Επιπλέον, ακόμα κι αν το νερό διαπεράσει την αυγουλιέρα δεν θα καταφέρει να περάσει στο τοιχίο: το κενό που δημιουργείται από τις προεξοχές της μεμβράνης θα αναγκάσει το νερό να πέσει προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας και να απομακρυνθεί.

 

Μάθετε περισσότερα: Μόνωση υπογείου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Τι οφέλη προσφέρει η αποστραγγιστική μεμβράνη;

Η τοποθέτηση αποστραγγιστικής μεμβράνης προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Μηχανική προστασία των στεγανοποιητικών στρώσεων (π.χ. επαλειφόμενων ασφαλτικών, τσιμεντοειδών κ.α.).
  • Δημιουργία στρώσης αέρα μπροστά από το τοιχίο λόγω του σχήματος της μεμβράνης, που οδηγεί και σε αυξημένη θερμομόνωση.
  • Ενίσχυση υγρομόνωσης – ακόμα κι αν το νερό «περάσει» την αυγουλιέρα, θα αποστραγγιστεί από το κενό αερισμού.

 

Γιατί η τοποθέτηση αποστραγγιστικής μεμβράνης είναι απαραίτητη στην Ελλάδα;

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο χώρος των υπογείων έχει συχνά πρόβλημα το οποίο μεταφέρεται και στην άνω δομή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η πολλή παραθαλάσσια και εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και η δόμηση δίπλα σε κήπους και χωράφια που ποτίζονται, οδηγεί σε αυξημένη υγρασία.

Τα υπόγεια, κατοικήσιμα ή μη, χρειάζονται στεγάνωση έναντι της υγρασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται τόσο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, όσο και στο νερό της επιφανείας που κατεβαίνει (από υδρορροές, βροχή, πότισμα κ.λπ.).

Για τον λόγο αυτό, η τοποθέτηση αποστραγγιστικής μεμβράνης κρίνεται απαραίτητη στις νέες κατασκευές σήμερα.

 

Ενημερωθείτε κατάλληλα: Στεγανοποίηση με επαλειφόμενα υλικά – Η ιδιαίτερη περίπτωση του Unolastic

 

Πώς τοποθετώ την αυγουλιέρα;

Ξεκινάμε προσεκτικά με τη στεγάνωση, η οποία μπορεί να γίνεται με στεγανωτικά μάζας στο σκυρόδεμα (π.χ. με πρόσμικτα του τύπου Penetron), ή και με εξωτερικές επαλείψεις όταν είναι ανοιχτή η τάφρος, κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Πριν μπαζωθεί η τάφρος, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να προστατευθεί η στεγανωτική στρώση με μια τρισδιάστατη μεμβράνη από σκληρό πλαστικό, την αυγουλιέρα, η οποία προστατεύει τη στεγανωτική στρώση από φθορές που μπορεί να προκύψουν κατά το μπάζωμα.

Η μη τοποθέτηση της σε νέο κτίριο μπορεί να αποδειχτεί πολύ επιζήμια, αφού η εκ των υστέρων αποκατάσταση προβλημάτων υγρασίας στο υπόγειο, γίνεται μόνο με οσμωτικής δράσης τσιμεντοειδή κονιάματα από μέσα και σίγουρα αυτού του τύπου η παρέμβαση θα στοιχίσει πολύ περισσότερα.

Τέτοιες παρεμβάσεις συστήνονται μόνο σε υφιστάμενα κτίρια που δεν έχει κάποιος πρόσβαση για προστασία από έξω, στο επίπεδο του υπογείου.

Για άλλη μια φορά δηλαδή, επιβεβαιώνεται, ότι με τη σωστή πρόβλεψη στη φάση της μελέτης εξοικονομούμε χρήματα, αποφεύγοντας κατοπινές διορθωτικές ενέργειες.

 

Αποστραγγιστική μεμβράνη – τοποθέτηση βήμα-βήμα

  1. Η πλευρά με τις προεξοχές πρέπει να κοιτάζει πάντα προς το τοιχίο.
  2. Χρησιμοποιούμε γαλβανισμένα ατσαλόκαρφα με πλαστικές ροδέλες που προστατεύουν τη μεμβράνη από στο σκίσιμο.
  3. Καλό είναι η εφαρμογή να γίνεται από δύο άτομα. Το ένα ξετυλίγει τη μεμβράνη και το άλλο εφαρμόζει με πιστόλι τα ατσαλόκαρφα, ανά 30cm περίπου.
  4. Τα συνεχόμενα φύλλα πρέπει να επικαλύπτονται κατά 20cm τουλάχιστον για ακόμα καλύτερη στεγάνωση. Προαιρετικά μπορεί να γίνει συγκόλληση για καλύτερα αποτελέσματα.

 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού οι αποστραγγιστικές μεμβράνες;

Εκτός από την περίπτωση της προστασίας των στεγανωτικών υλικών στα υπόγεια τοιχία, οι μεμβράνες αποστράγγισης μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε εδαφόπλακες, με τις προεξοχές να κοιτάνε προς τα κάτω, πριν μπει δάπεδο laminate.

Η αποστραγγιστική μεμβράνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ταράτσα με δώμα, σε συνδυασμό με γεωύφασμα, ελαφρύ αργιλικό χώμα ή/ και περλίτη και ειδικά ασφαλτόπανα για τη δημιουργία ασφαλούς υποδομής για τον κήπο. 

 

Πώς τοποθετώ την αυγουλιέρα στην ταράτσα;

  1. Πρώτα κάνουμε στεγανοποίηση με διπλό ασφαλτόπανο. Το δεύτερο πρέπει να είναι αντιριζικό, για να μη τρυπάει από τις ρίζες των φυτών.
  2. Ακολουθεί η αποστραγγιστική μεμβράνη με τις προεξοχές να κοιτάνε προς τα κάτω.
  3. Από πάνω απλώνεται ένα γεωύφασμα με καλά υδραυλικά χαρακτηριστικά.
  4. Ακολουθεί το χώμα και η φύτευση.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τι μόνωση να κάνω στην ταράτσα;

 

Η DOMOS στέκεται δίπλα στον τεχνικό κόσμο, με υλικά και τεχνογνωσία, για ποιοτικές κατασκευές και ανακατασκευές.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις αποστραγγιστικές μεμβράνες HDPE και να προμηθευτείτε υλικά κορυφαίας ποιότητας από τους καλύτερους οίκους της Ελλάδας και όχι μόνο.