Ψευδοροφές: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Τα τελευταία χρόνια, οι ψευδοροφές έχουν καταφέρει να αναδειχτούν σε μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις διακόσμησης και διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι οι ψευδοροφές, ορισμένες συνηθισμένες χρήσεις, τους τύπους, αλλά και γιατί έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά συστήματα ξηράς δόμησης.

 

Τι είναι η ψευδοροφή και πως κατασκευάζεται

Η ψευδοροφή είναι μία δεύτερη οροφή που κατασκευάζεται σε απόσταση κάτω από την δομική οροφή. Πρώτα κατασκευάζεται ο κατάλληλος σκελετός, ακόλουθα τοποθετούνται οι καλωδιώσεις και αεραγωγοί (αν προβλέπονται), τοποθετείται το υλικό θερμομόνωσης (όταν απαιτείται) και τέλος βιδώνεται η τελική επιφάνεια η οποία συνηθέστερα είναι γυψοσανίδα, αλλά μπορεί και να είναι πλάκες ορυκτής ίνας, μεταλλική, ξύλινη ή από ξυλόμαλλο ή και από άλλα υλικά.

 

Διαβάστε επίσης: Χώρισμα με Γυψοσανίδα - Γιατί να το προτιμήσετε!

 

Πού εφαρμόζονται συνήθως οι ψευδοροφές;

 • Σε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία ή καταστήματα), καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τρισδιάστατης οροφής, αισθητικά ενδιαφέρουσας, αλλά και λειτουργικά αρτιότερης, αφού μπορεί να ενσωματώσει φωτιστικά, αεραγωγούς, ηχεία κλπ.

 • Σε δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία κτλ.

 • Σε ξενοδοχεία, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες θεαμάτων, μουσικές σχολές και όπου υπάρχει ανάγκη για ακουστική βελτίωση.

 • Κάτω από στέγες για αξιοποίηση του χώρου ως σοφίτα αλλά και για λόγους πυροπροστασίας

 • Σε κατοικίες, ως αισθητική παρέμβαση, αλλά και δυνατότητα επιπρόσθετης ηχομόνωσης.

 

Οφέλη που προκύπτουν από την χρήση των ψευδοροφών

Η επιλογή της λύσης της ψευδοροφής προσφέρει τόσο αισθητικά όσο και πρακτικά οφέλη. Μεταξύ αυτών τα πιο σημαντικά είναι:

 • Με όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος η υπάρχουσα οροφή αποκτά “χαρακτήρα”

 • Υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα

Χάρη στην ευκολία με την οποία δημιουργούνται διάφορα σχήματα, θόλοι και άλλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις (διακοσμήσεις, χρώματα), η ψευδοροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση και στο συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα ενός χώρου.

 • Άλλο επίπεδο” φωτισμού

Οι ψευδοροφές συνεισφέρουν σημαντικά στο σχεδιασμό φωτισμού καθώς δημιουργούν ένα νέο επίπεδο πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα φωτιστικά. Το σχήμα και το χρώμα του συγκεκριμένου επιπέδου διαφοροποιεί την αντανάκλαση του φωτός διευκολύνοντας τον στοχευμένο φωτισμό.

 • Η ψευδοροφή μπορεί να προσδώσει θερμομόνωση, ηχομόνωση, ηχοαπορρόφηση & πυραντοχή ανάλογα με το ποια υλικά θα επιλεγούν για την υλοποίησή της. Στην αρχιτεκτονική σήμερα και με τη δυνατότητα που παρέχουν πλέον οι παραγωγοί, μια ψευδοροφή μπορεί να προσφέρει αισθητή βελτίωση στην ακουστική ενός χώρου με πολύ υψηλά αισθητικά κριτήρια.

 

Διαβάστε επίσης: Πατητή Τσιμεντοκονία: Η μοντέρνα λύση για το σπίτι!

 

Τα επί μέρους στοιχεία που απαρτίζουν μια ψευδοροφή

 1. Σκελετός αναρτημένος από την δομική οροφή: Μπορεί να είναι εμφανής ή κρυφός. Είναι σχεδόν πάντα μεταλλικός. Απαιτείται εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία για το αλφάδιασμά του που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

 2. Μονωτικό υλικό: Δεν είναι εμφανές. Προσδίδει συγκριμένες ιδιότητες ακουστικής, μόνωσης ή/και πυραντοχής στην ψευδοροφή.

 3. Τελική επιφάνεια: Μπορεί να είναι γυψοσανίδες, πλάκες ορυκτών ινών, μεταλλικές πλάκες, πλάκες ξυλομάλλου και άλλες. Οι γυψοσανίδες είναι το πιο ευέλικτο από τα υλικά, καθώς με τη βαφή δεν ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες συμβατικές επιφάνειες.

 

Η Domos έχοντας τεχνογνωσία ετών και μεγάλη εξειδίκευση σε μοντέρνα, οικολογικά, ποιοτικά υλικά, θέλει να είναι ο κόμβος όπου συναντιούνται πιστοποιημένοι παραγωγοί με έμπειρους επαγγελματίες και ιδιώτες με απαιτήσεις τόσο σε ποιότητα υλικών όσο και σε αξιόπιστες συμβουλές & after sales service.