Πατητή Τσιμεντοκονία: Η μοντέρνα λύση για το σπίτι!

Ο όρος «πατητή τσιμεντοκονία» ακούγεται συχνά τελευταία και σίγουρα έχετε δει σχετικές φωτογραφίες, ιδίως από τα ελληνικά νησιά όπου χρησιμοποιείται κατά κόρον.

Γνωρίζατε, όμως, ότι αυτή η τεχνοτροπία έχει της ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου;

Ελάτε να δούμε ακριβώς τι είναι η πατητή τσιμεντοκονία, πώς εφαρμόζεται και τι υλικά απαιτούνται, καθώς και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της

Αξίζει να επενδύσετε σε πατητή τσιμεντοκονία στο μπάνιο ή τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας;

Τι είναι η πατητή τσιμεντοκονία;

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ουσιαστικά ένα μίγμα υλικών που συνήθως δεν περιλαμβάνει καν τσιμέντο, αλλά θηραϊκή γη (αλεσμένη ποζολάνη), κεραμάλευρο, χαλαζιακή άμμο και υδράσβεστο.

Οι αναλογίες, που κάποτε ήταν προνόμιο των τεχνιτών, τυποποιήθηκαν και έγιναν έτοιμο βιομηχανικό προϊόν, με σταθερή, γνωστή συμπεριφορά και με σφραγίδα ποιότητας “CE”. Από τους πρωτοπόρους στην κατηγορία είναι η εταιρεία Kraft, με την ολοκληρωμένη σειρά πατητής τσιμεντοκονίας Arterra Patiti, την οποία μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα της Domos! Επιλέξτε τα προϊόντα της σειράς και δημιουργείστε χώρους με μοντέρνα αρχιτεκτονική και υψηλή αισθητική.

Γιατί να επιλέξετε πατητή τσιμεντοκονία;

Το συγκεκριμένο προϊόν έχει αρκετά πλεονεκτήματα και αξίζει ιδιαίτερα να το σκεφτείτε αν τώρα φτιάχνετε ή ανακαινίζετε την κατοικία σας. Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Τσιμεντοκονία μπάνιου

 • Η έτοιμη πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα οικολογικό προϊόν, στεγανό, με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που δεν ρηγματώνει, δεν γλιστράει και είναι κατάλληλο για υγρούς χώρους. Συνεπώς, η πατητή τσιμεντοκονία στο μπάνιο αποτελεί εξαιρετική επιλογή τόσο πρακτικά όσο και αισθητικά.
 • Στα μπάνια με τσιμεντοκονία, η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε τοίχους και πατώματα όσο και σε χτιστές ντουζιέρες και νεροχύτες. Μια χτιστή ντουζιέρα με τσιμεντοκονία είναι όμορφη, ασφαλής και εύκολη στο καθάρισμα!
 • Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της πατητής τσιμεντοκονίας είναι ότι δεν έχει αρμούς και άρα αποφεύγεται η συσσώρευση βρωμιάς. Ο δε καθαρισμός της γίνεται με πολύ απλά οικιακά καθαριστικά, όχι όμως συμπυκνωμένα και πολύ δραστικά.
 • Τέλος, όσον αφορά την πατητή τσιμεντοκονία στο μπάνιο και τα χρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, υπάρχει μεγάλη ευελιξία.

 

Πατητή τσιμεντοκονία μπάνιου

Διαβάστε επίσης: Κατασκευή μπάνιου με τσιμεντοσανίδα

 

Πατητή τσιμεντοκονία εξωτερικού χώρου

Πέρα από το μπάνιο, η πατητή τσιμεντοκονία εξωτερικού χώρου είναι επίσης πολύ διαδεδομένη.

 • Η ευελιξία που παρέχει για εφαρμογή, ως έχει, χρωματισμένη, ή σε συνδυασμό με πλακάκια και οι διαφορετικές τελικές επιφάνειες, που μπορεί να είναι λείες, ματ, ή ανάγλυφες, σε πατώματα, τοίχους ή και χτιστές σκάλες, την καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για καινοτόμο σχεδιασμό εξωτερικών χώρων.
 • Προσοχή: Όσα προϊόντα καλύπτουν τα πρότυπα αντοχών που προβλέπονται για δάπεδα και εξωτερικούς χώρους, προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους τοίχους. Το αντίστροφο όμως, δεν ισχύει!
 • Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως αν βαρεθείτε την επιφάνεια με την πάροδο των χρόνων, απλά ξύνουμε την τελική στρώση ως τον οπλισμό μόνο, και εφαρμόζουμε νέα τελική στρώση!
 • Τέλος, αν λάβει κανείς υπόψη του και την τελική τιμή υλικών και εργατικών (καθώς συστήνεται η εφαρμογή από έμπειρους τεχνίτες μόνο), που είναι συγκρίσιμη ή φθηνότερη από άλλες επιλογές, τότε εξηγείται η αλματώδης ανάπτυξη του υλικού στην Ελληνική αγορά.

 

Πώς εφαρμόζεται η πατητή τσιμεντοκονία;

Κατ’ αρχάς το προϊόν είναι πολύ ευέλικτο ως προς το υπόστρωμα που χρειάζεται. Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε γυψοσανίδα, πλακάκια, σοβά, μπετόν και άλλα υλικά, αρκεί αυτά να είναι σταθερά και να μην υπάρχει ανιούσα υγρασία, καθώς αυτή λόγω της στεγανότητας που παρέχει η τσιμεντοκονία, μετά την εφαρμογή θα εγκλωβιστεί.

Διαβάστε επίσης: Ανιούσα υγρασία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το υπόστρωμα, λοιπόν, στην αρχή, αφού ελεγχθεί ως προς τις αντοχές του, πρέπει να λειανθεί, έτσι ώστε να εμφανιστούν πιθανές ρωγμές και ακόλουθα όπου απαιτείται να εφαρμοστεί στεγανωτικό και αστάρι πρόσφυσης.

Μετά τοποθετείται ο οπλισμός που λειτουργεί και ως οδηγός για το εφαρμοζόμενο πάχος, και τέλος η τσιμεντοκονία. Μετά από 2-3 μέρες ξαναλειαίνεται η επιφάνεια με γυαλόχαρτο και εφαρμόζεται ειδικό βερνίκι. Το συνολικό πάχος εφαρμογής είναι περίπου 4 χιλιοστά στο δάπεδο και το μισό στους τοίχους.

Για τους λόγους αυτούς, και για να επιλεχθούν τα καλύτερα υλικά, πρέπει να είναι γνωστές και πιστοποιημένες η αντοχή σε τριβή, η θλιπτική και καμπτική αντοχή του προϊόντος και η προβλεπόμενη χρήση του!

Καλό είναι να επιλεγεί εταιρεία που παρέχει ειδικά πιστοποιημένα προϊόντα για κάθε εφαρμογή και όλη την γκάμα των απαραίτητων παρελκόμενων.

Εξ ίσου σημαντικός με το προϊόν, βέβαια, είναι και ο τεχνίτης που θα κάνει την εφαρμογή, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αποχρωματισμού ή και αποκόλλησης της τσιμεντοκονίας.

Η κατάλληλη επιλογή συνεργατών, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για το προσδοκώμενο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και εκπλήξεις στον προϋπολογισμό!

 

Πατητή τσιμεντοκονία

 

Μπορώ να κάνω πατητή τσιμεντοκονία μόνος μου;

Σαν μέθοδος, η πατητή τσιμεντοκονία απαιτεί αρκετά υλικά και βήματα για τη σωστή εφαρμογή της, οπότε καλό θα ήταν να εμπιστευθείτε μια τεχνική εταιρεία με εμπειρία και να μην επιχειρήσετε να κάνετε την εφαρμογή μόνος σας.

Πιο αναλυτικά, οι σοβαρές εταιρείες του χώρου παρέχουν προϊόντα για κάθε φάση εφαρμογής και για κάθε συνθήκη εφαρμογής.

Έτσι, υπάρχουν ειδικά προϊόντα για:

 • την προετοιμασία του υποστρώματος (αστάρια και κόλλες)
 • τη στεγανοποίησή του
 • την εξομάλυνσή του (ειδικές κόλλες ή ρητινούχα ινοπλισμένα τσιμεντοκονιάματα)

Και φυσικά, το τελικό προϊόν σε ποικιλία συνθέσεων και χρωμάτων, έτσι ώστε να δημιουργείται η επιφάνεια της αρεσκείας του πελάτη!

 

Αξίζει να επενδύσω στην πατητή τσιμεντοκονία;

Καθώς η πατητή τσιμεντοκονία δεν έχει προβλήματα που να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή της, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μπάνια και άλλους χώρους κάθε κατοικίας ή και επαγγελματικούς.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα επίσης, ότι το ευέλικτο αυτό προϊόν, από φυσικές πρώτες ύλες είναι διπλά οικολογικό, καθώς στη φάση της ανακαίνισης δεν δημιουργεί μεγάλο όγκο μπάζων και άρα η διαχείριση των υπολειμμάτων του δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας!

Ιδού, λοιπόν, ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος ανακαίνισης μπάνιου

 • χωρίς χρήση κομπρεσέρ
 • χωρίς κοψίματα πορτών λόγω αυξημένου ύψους
 • χωρίς επανασχεδιασμό των κλίσεων
 • χωρίς αρμούς και βρωμιά
 • με τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που ξεχωρίζει!

 

Επιλέξτε σήμερα την πατητή τσιμεντοκονία για την κατοικία σας, και επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε πιθανή ανάγκη!