Χώρισμα με Γυψοσανίδα - Γιατί να το προτιμήσετε!

Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε γυψοσανίδα για διαχωριστικά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας;

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τα πάντα σχετικά με τα διαχωριστικά χώρου με γυψοσανίδα, και να ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ξηράς δόμησης στην ανακαίνιση εσωτερικών χώρων!

Πού χρησιμοποιείται η γυψοσανίδα;

Η ξηρά δόμηση γενικά, και η γυψοσανίδα ειδικότερα, έγιναν αρχικά ιδιαίτερα δημοφιλείς στον τεχνικό κόσμο και τους μηχανικούς, τόσο για εσωτερικές κατασκευές, όσο και για εξωτερική θερμομόνωση λόγω πολλαπλών πλεονεκτημάτων έναντι παλαιότερων μέσων.

Σταδιακά, η ξηρά δόμηση ήρθε και σε επαφή με τον απλό ιδιώτη, ο οποίος δεν άργησε να κατανοήσει τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της γυψοσανίδας.

Πλέον η γυψοσανίδα παύει να είναι μια λύση για την ανακαίνιση ενός καταστήματος, γραφείου ή χώρου εστίασης και αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο δόμησης και εντός της κατοικίας.

Για διακοσμητικούς λόγους, όπως ψευδοροφές με κρυφό φωτισμό, δημιουργία διαχωριστικών με ενσωματωμένα ράφια, καμπύλες επιφάνειες, αλλά και για απλά χωρίσματα δωματίων με γυψοσανίδα σε παλιές οικοδομές που δεν αντέχουν την προσθήκη βάρους, η ξηρά δόμηση έδωσε και δίνει λύσεις, άρτιες τόσο αισθητικά όσο και τεχνικά, με χαμηλό κόστος.

Έτσι, σε όλες τις περιπτώσεις που κάποιος κάνει μια ανακαίνιση, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε για να προχωρήσει στην εκμετάλλευση με βραχυχρόνια μίσθωση του διαμερίσματός του, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, είναι η γυψοσανίδα.

Παραδείγματα εφαρμογών γυψοσανίδας

Πάμε να δούμε τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ανανεώσετε το χώρο σας, εύκολα και γρήγορα, με γυψοσανίδα για διαχωριστικά εσωτερικού χώρου ή ψευδοροφές με κρυφό φωτισμό!

Χώρισμα με γυψοσανίδα: κουζίνα & σαλόνι

#1 Χώρισμα με γυψοσανίδα: Κουζίνα - Σαλόνι

Οι διαμορφώσεις νέων χώρων, όπως, για παράδειγμα, ένα απλό χώρισμα με γυψοσανίδα σε κουζίνα και σαλόνι που αποτελεί συνήθη τύπο ανακαίνισης, γίνονται πλέον με ταχύτητα αλλά και σχετική ευκολία.

Επιτυγχάνεται, επίσης, και καθαριότητα έναντι της χρήσης τούβλων και κονιαμάτων, γεγονός που μας επιτρέπει την γενικότερη λειτουργία του κτιρίου ενώ γίνονται οι όποιες μεμονωμένες εργασίες απαιτούνται. Συνεπώς, όσον αφορά τη γυψοσανίδα, η τιμή τοποθέτησης μπορεί να θεωρηθεί αρκετά χαμηλή αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες ολοκληρώνονται σε μία μέρα!

#2 Ψευδοροφή – Ταβάνι με γυψοσανίδα

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στρέφονται στην ψευδοροφή καθώς, με μία κίνηση, βελτιώνεται και η ηχομόνωση και η πυραντοχή μεταξύ δύο ορόφων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλει ο ιδιοκτήτης!

Κάνοντας για παράδειγμα μια οροφή με βαθμίδες και ενσωματωμένο κρυφό φωτισμό, το κέρδος είναι πολλαπλό καθώς δίνεται και η δυνατότητα απόκρυψης όλων των απαραίτητων σωληνώσεων, καλωδιώσεων, εξαερισμών κτλ.

Διαβάστε επίσης: Ψευδοροφές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

#3 Επένδυση υφιστάμενης τοιχοποιίας με γυψοσανίδα

Πολλές φορές σε διπλανά διαμερίσματα στον ίδιο όροφο, ανακύπτουν προβλήματα ελλιπούς ηχομόνωσης. Τότε, η πιο εύκολη παρέμβαση βελτίωσης της κατάστασης και με την ελάχιστη απαίτηση σε χώρο, είναι η επένδυση του τοίχου με έναν δεύτερο που θα δημιουργηθεί τοποθετώντας σκελετό, ορυκτοβάμβακα και γυψοσανίδα σε μικρή απόσταση από τον υπάρχοντα τοίχο.

Το πάχος της γυψοσανίδας είναι τέτοιο που επιτρέπει την επένδυση χωρίς να χάνεται σημαντικό ποσοστό ελεύθερου χώρου.

Χώρισμα με γυψοσανίδα

#4 Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου με γυψοσανίδα

Η μεγαλύτερη, ίσως, επανάσταση που έφερε η γυψοσανίδα έχει να κάνει με τα χωρίσματα εσωτερικού χώρου.

Για να υλοποιηθούν απαιτείται, αρχικά, η κατασκευή μεταλλικού σκελετού, επί του οποίου βιδώνεται από την μία πλευρά γυψοσανίδα, ακόλουθα περνάνε στον σκελετό καλωδιώσεις ή σωληνώσεις και τοποθετείται κάποιου τύπου ινώδες μονωτικό υλικό (εφόσον απαιτείται στοιχειώδης μόνωση) και τέλος βιδώνεται γυψοσανίδα και στην άλλη πλευρά.

Απαιτείται στοκάρισμα των κεφαλών των βιδών αλλά και αρμολόγηση με χρήση ταινίας των ενώσεων των γυψοσανίδων.

Ένα τέτοιο χώρισμα με γυψοσανίδα αποδίδει, σε γενικές γραμμές, κοντά στα 47 ντεσιμπέλ ηχομόνωση, πολύ περισσότερο από έναν συμβατικό τοίχο, ζυγίζοντας το 1/4 του βάρους του! Όσον αφορά το πάχος της γυψοσανίδας, αυτή καταλαμβάνει λιγότερο από 10 εκατοστά στην κάτοψη και προσφέρει παθητική πυραντοχή που μπορεί να φτάσει την 1 ώρα.

Αν κάποιος θέλει πιο ανθεκτική επιφάνεια στα χτυπήματα μπορεί να τοποθετήσει τον μεταλλικό σκελετό (ορθοστάτες) πιο πυκνά, να τοποθετήσει σανίδες ειδικές ως προς τις μηχανικές τους αντοχές, ή να βάλει 2 γυψοσανίδες σε κάθε πλευρά, πράγμα που θα βελτιώσει και την ηχομόνωση του τοίχου η οποία α φτάσει τα 54 ντεσιμπέλ.

Φυσικά υπάρχουν ειδικά συστήματα και μέθοδοι κατασκευής για εξειδικευμένες εφαρμογές (π.χ. Στούντιο, ωδεία, κινηματογράφοι κτλ.) όπου μπορούμε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ηχομόνωσης στα διαχωριστικά εσωτερικού χώρου με γυψοσανίδα. Όλα τα παραπάνω πιστοποιούνται με εργαστηριακές μετρήσεις.

Στην πράξη βέβαια, ο ήχος μεταδίδεται και μέσω άλλων δομικών στοιχείων (σωλήνες, στοιχεία μπετόν), με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες.

Γιατί να επιλέξετε γυψοσανίδα για χωρίσματα εσωτερικού χώρου;

Ποιοι ήταν οι λόγοι που πυροδότησαν την αλλαγή από τον συμβατικό τρόπο κατασκευής με τούβλα και λάσπη, στην ξηρά δόμηση;

Ποια είναι, δηλαδή, τα πλεονεκτήματα της γυψοσανίδας και γιατί να τη χρησιμοποιήσετε;

Τα χωρίσματα με γυψοσανίδα είναι ευμετάβλητα!

Ένας λόγος που η γυψοσανίδα χρησιμοποιείται κατά κόρον για χωρίσματα εσωτερικού χώρου ξεκίνησε από τα μεγάλα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα και δημόσια κτίρια (π.χ. Εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κτλ.).

Σε τέτοιου είδους κατασκευές υπήρχε πάντα η απαίτηση για ταχύτητα και μεταβλητότητα στην διαρρύθμιση του κάθε ορόφου (πολύ συχνά οι όροφοι παραδίδονται χωρίς διαχωριστικούς τοίχους, ελεύθερης κάτοψης), πράγμα που συνεπάγεται και απαίτηση για εκ των υστέρων γρήγορη και ελαφριά κατασκευή.

Χωρίσματα με γυψοσανίδα

Τα διαχωριστικά χώρου με γυψοσανίδα είναι ασφαλή!

Αυτό μας φέρνει στον δεύτερο λόγο, δηλαδή, κάνοντας τους εσωτερικούς τοίχους ελαφρείς, όχι μόνο μπορούμε να τους τοποθετήσουμε όπου θέλουμε, χωρίς να μας ενδιαφέρουν στατικά ζητήματα, όπως π.χ. αν από κάτω υπάρχει δοκάρι για να παραλάβει το φορτίο μιας συμβατικής τοιχοποιίας, αλλά και αφαιρούμε γενικά αρκετό “νεκρό φορτίο” από την συνολική οικοδομή.

Κάνοντας, για παράδειγμα, χωρίσματα με γυψοσανίδα, βοηθάμε το κτίριο να λειτουργήσει καλύτερα σε περίπτωση σεισμού (για να μην αναφερθεί και η αποφυγή ατυχημάτων από βαρείς τοίχους που πέφτουν σε τέτοιες περιπτώσεις).

Το χώρισμα με γυψοσανίδα παρέχει ηχομόνωση και πυρασφάλεια!

Με το πέρασμα των χρόνων, ήρθαν και άλλες απαιτήσεις, για αυξημένη ηχομόνωση και πυρασφάλεια της κατασκευής, απαιτήσεις που καλύπτονται εύκολα από τα σύγχρονα συστήματα Ξηράς Δόμησης με εμπλουτισμένη πλέον τη γκάμα τους από νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενων τεχνικών χαρακτηριστικών (ειδικές σανίδες, μεγάλη γκάμα ινωδών υλικών, μεμβράνες, ηχοαπορροφητικά εξαρτήματα κτλ). 

Παράλληλα η τεχνολογική “ενίσχυση” των συστημάτων, μας επιτρέπει να δημιουργούμε τοιχοποιίες ικανές να δεχθούν βαριά φορτία που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες οποιουδήποτε συμβατικού κτιρίου (είδη υγιεινής, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.)

Διαβάστε επίσης: Μάθετε τα πάντα για τη μόνωση!

Αξίζει το χώρισμα με γυψοσανίδα;

Η ξηρά δόμηση, ήρθε και πήρε ένα μεγάλο κομμάτι στις σύγχρονες κατασκευές.

Ξεκίνησε με την χρήση της απλής γυψοσανίδας και εμπλουτίστηκε με ανθυγρές γυψοσανίδες, ειδικές πυράντοχες, ηχομονωτικές, περιορισμένης εξωτερικής χρήσης, ακόμη και γυψοσανίδες με ειδικά πρόσμικτα που αντικαθιστούν την ανάγκη για χρήση μολύβδου όταν κατασκευάζουμε ακτινολογικά εργαστήρια.

Τα χωρίσματα δωματίων με γυψοσανίδα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο αισθητικά όσο και πρακτικά, έναντι άλλων μεθόδων και αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας.

Και μην ξεχνάτε: πρόκειται για ένα οικολογικό προϊόν! Τα μπάζα είναι ελάχιστα και εύκολα διαχειρίσιμα, και μάλιστα κάποια από τα υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, και τελικά είναι πλήρως ανακυκλώσιμα!

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα διαχωριστικά εσωτερικού χώρου με γυψοσανίδα, στην Domos έχουμε τις απαντήσεις.