Ανερχόμενη Υγρασία: Αντιμετώπιση - Υγρασία στον Τοίχο

 

Η υγρασία αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε περιοχές κοντά σε υγρά περιβάλλοντα (π.χ. λίμνες, ποτάμια, θάλασσα) το οποίο θεωρείται αρκετά επιβλαβές για τον άνθρωπο.

 

 Όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς η Ελλάδα είναι μια κατ’ εξοχήν περίπτωση χώρας με υψηλά ποσοστά υγρασίας κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης όπου το κλίμα είναι πιο ηπειρωτικό. 

 

Συνεπώς κύριος στόχος στις κατασκευές μας είναι να αποφευχθεί η παρουσία υγρασίας εντός των χώρων κατοικίας αλλά και εργασίας καθώς επίσης και σε δευτερεύουσες χρήσεις όπως αποθηκευτικοί χώροι μιας και επιβαρύνει την υγεία των χρηστών αλλά και την κατάσταση εμπορευμάτων, υλικών, συσκευών κ.ο.κ. 

 

Η δυνατότητα φυσικού αερισμού σε συνδυασμό με την επιλογή δομικών υλικών και συστημάτων υψηλής διαπνοής, μας διασφαλίζουν έναντι της υγρασίας που παράγεται από τα έμβια όντα εντός μια κατασκευής.  Παρόλα αυτά σε περιοχές κοντά σε υδροφόρους ορίζοντες ή τη θάλασσα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης ανιούσας υγρασίας. 

 

Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης της ανιούσας υγρασίας;

Η ανιούσα (ή αλλιώς ανερχόμενη) υγρασία οφείλεται στο φαινόμενο των τριχοειδών αγγείων, μέσω των οποίων η φυσική υγρασία του εδάφους ανέρχεται μέσα από την τοιχοποιία.

 

Το νερό στην προσπάθεια του να εκτονωθεί από τον τοίχο, εγκλωβίζεται ανάμεσα στο δομικό στοιχείο (τούβλο, μπετό) και το τελικό επίχρισμα (σοβάς) με αποτέλεσμα τα “φουσκώματα”, αποσαθρώσεις και την εμφάνιση λευκών κρυσταλλικής δομής στιγμάτων, λεκέδων (αποτέλεσμα των αλάτων που εμπεριέχονται στο νερό).  Ανάλογα με το πορώδες της τελικής επιφάνειας της τοιχοποιίας μας (σοβάς, βαφή) διευκολύνεται και η φυσική εκτόνωση της ανιούσας υγρασίας. 

 

Όσο δηλαδή “δυσχεραίνουμε” την έξοδο της υγρασίας από τον τοίχο χρησιμοποιώντας δομικά συστήματα χαμηλής διαπνοής, τόσο εντονότερα είναι τα αποτελέσματα που προαναφέραμε, τα οποία μπορούν με τον καιρό να οδηγήσουν μέχρι και σε δομική φθορά της τοιχοποιίας.

 

Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν αποτελεί μονάχα πρόβλημα αισθητικής φύσεως, προτείνεται να μην αντιμετωπίζεται με μεθόδους που στοχεύουν απλά στη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης. Αντιθέτως, θα πρέπει να ακολουθείται μια λύση, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην πλήρη και βέλτιστη αποκατάσταση του τοίχου και συνεπώς σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

 

Όσο πιο άμεσα και συστηματικά αντιμετωπιστεί, τόσο πιο οικονομική και ασφαλής για την υγεία των χρηστών θα είναι η αποκατάσταση.

 

Διαβάστε επιπλέον: Γυψοσανίδα: Διαχωριστικά Εσωτερικού Χώρου

 

Προτεινόμενες λύσεις για αντιμετώπιση της υγρασίας

Παρόλο που το πρόβλημα της ανιούσας υγρασίας ταλαιπωρεί τους κατασκευαστές εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για διάφορες θεραπείες, ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις άρχισαν να δίνονται τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Κι αυτό οφείλεται στην εμφάνιση και συχνότερη εφαρμογή των επιχρισμάτων αφύγρανσης που πλέον μπορούν να διευκολύνουν την επίλυση κάθε προβλήματος αξιόπιστα και καθοριστικά και μάλιστα με αρκετά χαμηλό κόστος.

 

Εξαιτίας της αυξημένης τους διαπερατότητας στους υδρατμούς, με αποτέλεσμα την εξαιρετική διαπνοή τους, τα επιχρίσματα αφύγρανσης δύνανται να συγκρατούν και να συντηρούν τη συνοχή της τοιχοποιίας διασφαλίζοντας την ταχύτερη δυνατή εκτόνωση της υγρασίας στο περιβάλλον και παράλληλα η μοριακή δομή τους είναι τέτοια που επιτρέπει τον “εγκλωβισμό” των αλάτων στο εσωτερικό τους.

 

Είναι γεγονός ότι η αυξημένη υγρασία που αναπτύσσεται εντός των τοιχοποιιών αποτελεί την κυριότερη αιτία και για την καθυστέρηση της πήξης του παραδοσιακού επιχρίσματος στους σωστούς χρόνους. Συνεπώς, η εφαρμογή του φινιρίσματος και του χρώματος κρίνεται αρκετά δύσκολη και αμφίβολη για την αποτελεσματικότητά της.

 

Ακόμη, η παρουσία αλάτων είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρόβλημα της υγρής τοιχοποιίας. Άλλωστε οποιοσδήποτε, με απλή παρατήρηση σε έναν υποβαθμισμένο και υγρό τοίχο, μπορεί να εντοπίσει, πάνω από την υγρή ζώνη, μια φάσα υπόλευκου χρώματος.

 

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις παραπάνω παρατηρήσεις και σε συνδυασμό με μελέτες της SaintGobain Weber, οι οποίες εφαρμόστηκαν πάνω σε τοιχοποιίες παλαιότερων κατασκευών σε περιοχές της Ιταλίας με αυξημένη υγρασία όπως για παράδειγμα η Βενετία, οδήγησαν στη δημιουργία μιας νέας σειράς επιχρισμάτων αφύγρανσης. Από τότε και για περισσότερα από τριάντα χρόνια, τα νέα αυτά επιχρίσματα της Saint – Gobain Weber αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα υγρασίας.

 

Webersan: Το σύστημα που επέλεξε η Βενετία για την αποκατάσταση τοιχοποιιών με υγρασία

 

Η προσέγγιση της Saint – Gobain Weber, χάρη στις ιδιότητες του επιχρίσματος αφύγρανσης, δίνει τη δυνατότητα στην τοιχοποιία προς αποκατάσταση να «αναπνεύσει». Στις μέρες μας, στη δοκιμασμένη πλέον λύση έχουν προστεθεί και συμπληρωματικά προϊόντα με την επωνυμία webersan.

 

Τα συγκεκριμένα είδη προσφέρουν λύσεις για τις υγρές αλλά και με συγκεντρωμένα άλατα τοιχοποιίες ανεξαρτήτου είδους και πάχους, καθώς προσθέτουν αφυγραντικές λειτουργίες στο εκάστοτε επίχρισμα.

 

Στη βασισμένη στο επίχρισμα αφύγρανσης webersan evoluzione σειρά, προστίθεται και το φινίρισμα weber.san finitura. Επιπλέον, έρχονται μαζί του και τα ανάλογα χρώματα για επένδυση weber.san pittura, τα οποία συμπληρώνουν μια μεγάλη «οικογένεια» με παρόμοια φιλοσοφία και εξέλιξη. Το καθένα διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στην αντιμετώπιση της ανιούσας υγρασίας και την αποκατάσταση κάθε τοιχοποιίας.

 

Webersan evoluzione top: Ένα πολυδύναμο επίχρισμα αποκατάστασης που:

 • Καταφέρνει να περιορίζει αλλά και να ελέγχει την έκταση της επιφανειακής συμπύκνωσης.
 • Διευκολύνει τη μεγάλη διαπνοή και την αφύγρανση της τοιχοδομής.
 • Διαθέτει εξαιρετική σταθερότητα και αντοχή, από τη στιγμή της εφαρμογής αλλά και στο πέρασμα του χρόνου.
 • Μπορεί να απλωθεί εύκολα και άμεσα με το χέρι, ή εναλλακτικά με μηχανή για ταχύτατη και οικονομική εφαρμογή.
 • Είναι ελαφρύ και ινοπλισμένο – μια στρώση 2 cm αρκεί για τη διασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων, ανεξαρτήτως συνθηκών και υγρασίας.

 

Webersan evofinitura: Ιδανικό φινίρισμα για επιχρίσματα αποκατάστασης που:

 • Μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διαπνοή της τοιχοποιίας.
 • Διαθέτει μοναδική συμβατότητα με σοβάδες αποκατάστασης και αφύγρανσης από τη σειρά webersan.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε εσωτερικές αλλά και εξωτερικές επιφάνειες.

 

Webercote calcecover L: Εξαιρετικό χρώμα αποκατάστασης μεγάλης διαπνοής (με βάση τη φυσική υδραυλική άσβεστο NHL) που:

 • Είναι κατάλληλο για εφαρμογές σε ιστορικά κτίρια αλλά και οικήματα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
 • Προσδίδει αξιοσημείωτη διαπνοή και συμβατότητα με σοβάδες αποκατάστασης από τη σειρά webersan.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε εσωτερικές αλλά και εξωτερικές επιφάνειες.

 

Διαβάστε επιπλέονΠατητή Τσιμεντοκονία: Η μοντέρνα λύση για το σπίτι!

 

Ανακαλύψτε τη σειρά webersan που προσφέρει η Domos και δώστε τέλος στο πρόβλημα της υγρασίας μέσα στους τοίχους σας!

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με την υγρασία;