Η καλύτερη θερμοπρόσοψη για κάθε ανάγκη!

Η Θερμοπρόσοψη ως μέθοδος θερμομόνωσης κτιρίων, εφαρμόστηκε σαν τεχνική στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και στην Ευρώπη ήταν ήδη από αρκετά παλιότερα ευρέως διαδεδομένη.

Ως τότε ο συνήθης τρόπος ήταν η εφαρμογή της θερμομόνωσης στον πυρήνα δίδυμης εξωτερικής τοιχοποιίας από τούβλα, πράγμα που ήταν σπατάλη και χρημάτων και χώρου, αφού η εξωτερική πλευρά του δίδυμου τοίχου ήταν ουσιαστικά άχρηστη.

 

Θερμοπρόσοψη - τι είναι;

Με τον όρο θερμοπρόσοψη αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στην εξωτερική μόνωση σπιτιού ή οποιουδήποτε κτιρίου.

Εφαρμόζοντας εξωτερική θερμοπρόσοψη στο εξωτερικό των κατακόρυφων στοιχείων επιτυγχάνεται η συνέχεια της σε σχέση τόσο με την εφαρμογή στον φέροντα οργανισμό (δηλαδή τον σκελετό της οικοδομής), όπου η εφαρμογή ούτως ή άλλως ήταν απ’ έξω, αλλά και σε σχέση με την θερμομόνωση της ταράτσας. Αυτή η συνέχεια στην θερμομόνωση είναι που εξασφαλίζει τις λιγότερες κατά το δυνατόν, θερμογέφυρες.

Το προφανές πλεονέκτημα είναι ότι αξιοποιείται πλήρως η θερμοχωρητικότητα του εσωτερικού δομικού στοιχείου, είτε αυτό είναι μπετόν, ή τούβλο, ή οτιδήποτε άλλο.

Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και μάλιστα στα στοιχεία αυτά που συμμετέχουν στον μεγαλύτερο βαθμό στην απώλεια ενέργειας ενός κτιρίου.

Αυτό το γνωρίζατε; Εκτιμάται ότι λόγω της επιφάνειας τους οι τοίχοι συμμετέχουν κατά 40% στις ενεργειακές απώλειες και τα παράθυρα κατά 10%, έναντι της ταράτσας που συμμετέχει κατά 25% περίπου!

Επιπλέον με την ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανιστεί μούχλα στους εσωτερικούς τοίχους!

 

Διαβάστε επίσης: Ανερχόμενη Υγρασία: Αντιμετώπιση - Υγρασία στον Τοίχο

 

Θερμοπρόσοψη & υλικά - πού και πώς εφαρμόζεται;

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι είναι εφικτό να γίνει θερμοπρόσοψη σε παλιό σπίτι, όπως και σε καινούριο.

Έτσι, λοιπόν, σε καινούργια ή σε παλιά κτίρια, με την χρήση σκαλωσιάς αν είναι ψηλά, τοποθετούμε στην εξωτερική παρειά του κτιρίου με ειδική τσιμεντοειδούς βάσης κόλλα το μονωτικό υλικό, το οποίο συνήθως είναι:

Η χρήση βυσμάτων (μηχανική στερέωση των μονωτικών πλακών) δεν είναι υποχρεωτική για μικρά ύψη εφαρμογής, αλλά απαιτείται σε πολυώροφα κτίρια ή εφαρμογές σε οριζόντιες επιφάνειες (πυλωτές).  Επίσης, για την καλύτερη και γρηγορότερη συγκόλληση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αφρός πολυουρεθάνης χαμηλής και ελεγχόμενης διόγκωσης.

 

υλικά θερμοπρόσοψης

 

Στη θερμοπρόσοψη, τα υλικά και η επιλογή συγκεκριμένου μονωτικού έχει σχέση με οικολογικές ευαισθησίες ή ιδιαίτερες απαιτήσεις πυραντοχής, τη διαπνοή του τελικού συστήματος θερμοπρόσοψης και κατ’ επέκταση της τοιχοποιίας που θέλουμε να πετύχουμε και την σταθερότητα συντελεστή θερμομόνωσης του υλικού στο χρόνο.

Για τις περισσότερες εφαρμογές, πάνω στο μονωτικό, αφού κολληθεί και στερεωθεί και με ειδικά βύσματα, μπαίνει ειδικών προδιαγραφών υαλόπλεγμα οπλισμού που κολλάει πάνω στην πλάκα με την ίδια κόλλα και κατόπιν εφαρμόζεται έτοιμος ελαστικός σοβάς (πάστα θερμοπρόσοψης), πλενόμενος, συχνά έγχρωμος, σε μορφή πάστας κατ’ ευθείαν από τον κουβά, σε λεπτό πάχος εφαρμογής.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Σοβάτισμα με έτοιμο σοβά: Όσα πρέπει να ξέρετε!

 

Συγκεκριμένα η πάστα θερμοπρόσοψης μπορεί να είναι ακρυλικής βάσης, σιλοξανικής, υδρυάλου ή και υβριδικής σύνθεσης (ακρυλική-σιλοξανική, σιλοξανική-υδρυάλου κτλ). Η ποιότητα της τελικής πάστας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο καθώς η ελαστικότητά της είναι αυτή που θα προστατεύσει το σύστημα από ρηγματώσεις που ενδέχεται να προκύψουν λόγω του φαινομένου του «θερμικού σοκ».  Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει καθώς η θερμότητα ή το ψύχος του εξωτερικού περιβάλλοντος ουσιαστικά ανακόπτεται από το θερμομονωτικό υλικό που έχουμε εφαρμόσει, έχοντας θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του τελικού επιχρίσματος και του μονωτικού με αποτέλεσμα έντονη συστολοδιαστολή. 

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιλογής υλικών όπως το ξυλόμαλλο, μπορεί το τελικό επίχρισμα να είναι παραδοσιακός ή ενσακκισμένος σοβάς, καθώς η επιφάνεια του συγκεκριμένου υλικού αλλά και η σχετική ακαμψία του σε σχέση με τα λοιπά υλικά, το επιτρέπουν.

Για να επανέλθουμε στην περίπτωση των κατοικιών και μάλιστα των παλαιών, το κράτος δίνει την δυνατότητα επιδότησης ενός μέρους του κόστους, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», καθώς η εφαρμογή θερμοπρόσοψης εξυπηρετεί και την οικονομία σε καύσιμα και την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και την μείωση στην μόλυνση των πόλεων. Εξυπακούεται ότι με την προστασία που προσφέρει συνολικά στο κτίριο, επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του.

Αυτό το γνωρίζατε; Μπορεί να γίνει απόσβεση του κόστους της θερμοπρόσοψης ακόμα και μέσα σε λίγα χρόνια, καθώς υπολογίζεται πως ένα σπίτι με εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να έχει έως και 70% λιγότερες απώλειες!

Δυστυχώς εξ ορισμού η θερμοπρόσοψη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κτίρια με διακόσμηση εξωτερική, όπως είναι τα διατηρητέα, αφού καλύπτει πλήρως τις εξωτερικές όψεις του κτιρίου.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για θερμοπρόσοψη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατάλληλη εποχή για θερμοπρόσοψη θεωρείται οποιαδήποτε περίοδος με μειωμένη υγρασία, όταν δηλαδή ο καιρός είναι αυτό που λέμε «καλός». Αν η τοποθέτηση επείγει, ένα καλά καταρτισμένο συνεργείο μπορεί να προχωρήσει με την εξωτερική μόνωση σπιτιού ακόμα και τον χειμώνα, επιλέγοντας να εργαστεί τις μέρες που δεν βρέχει, όπως θα συνέβαινε και με τη μόνωση ταράτσας.

 

Διαβάστε επίσης: Μόνωση ταράτσας: Ο Απόλυτος Οδηγός!

 

Θερμοπρόσοψη & πάχος - πώς μπορούμε να το υπολογίσουμε;

Στη θερμοπρόσοψη, το πάχος του υλικού συναρτάται με την περιοχή εφαρμογής. Πιο αναλυτικά, σε ιδιαίτερα κρύα μέρη όπως είναι η Φλώρινα ή το Νευροκόπι το πάχος μπορεί να είναι 50% μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για εφαρμογές στην Κρήτη ή στην Σαντορίνη!

 

θερμοπρόσοψη και πάχος

 

Μπορώ να προσθέσω θερμοπρόσοψη μόνος μου;

Η καλύτερη θερμοπρόσοψη γίνεται από εξειδικευμένα προς τούτο συνεργεία, τα οποία αφού αφαιρέσουν τα στοιχεία που μπορεί να διακόψουν τη συνέχεια, όπως είναι για παράδειγμα οι υδρορροές, τοποθετούν έναν οδηγό εκκίνησης λίγο πιο ψηλά από το έδαφος επί του οποίου «χτίζουν» τη μονωτική επικάλυψη, τη στερεώνουν και μηχανικά, την οπλίζουν, ξανατοποθετούν τα στοιχεία που αφαίρεσαν (υδρορροές, κατώφλια παραθύρων κλπ.) και τέλος σοβατίζουν τη μόνωση.

Σε περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείται οδηγός εκκίνησης, απαιτείται η δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης στεγάνωσης» με τη χρήση υψηλής πυκνότητας διογκωμένης πολυστερίνης (EPS 200) ή εξηλασμένης πολυστερίνης ώστε να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μικρότερη υδατοαπορρόφηση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σημεία της τοιχοποιίας όπου υπάρχουν κουφώματα, με τη σωστή χρήση των ειδικών προφίλ (γωνιόκρανα, νεροσταλλάκτες, προφίλ παραθύρων), τα οποία διασφαλίζουν ότι δεν θα παρουσιαστούν ρωγμές στις ενώσεις των κουφωμάτων με την θερμοπρόσοψη λόγω των έντονων καταπονήσεων που παρουσιάζονται.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η θερμοπρόσοψη αποτελεί εργασία που δεν μπορεί να κάνει μόνος του κάποιος ιδιώτης, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές ικανότητες.

Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Domos και επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία σχετικά με τη θερμοπρόσοψη. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!