Σοβάτισμα με έτοιμο σοβά: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Ο σοβάς είναι το βασικό στοιχείο του παραδοσιακού τρόπου δόμησης με τούβλα.

Κατά κύριο λόγο το σοβάτισμα χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, καθώς δίνει αυτήν την λεία επιφάνεια που μπορεί μετά να βαφεί και να διακοσμηθεί, ειδικά στους εσωτερικούς τοίχους.

Πολύ σημαντική, ωστόσο, είναι και η προστασία που προσφέρει από τα καιρικά φαινόμενα και την υγρασία (σε συνδυασμό με τη βαφή), όταν χρησιμοποιηθεί στους εξωτερικούς τοίχους.

Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

 • Τι είναι τα επιχρίσματα (σοβάδες)
 • Σοβάτισμα εξωτερικού τοίχου
 • Τα πλεονεκτήματα του έτοιμου σοβά
 • Πόσα τετραγωνικά βγάζει ο έτοιμος σοβάς
 • Τι πρέπει να προσέξετε

Επιχρίσματα: Τι είναι και γιατί χρησιμοποιούνται;

Με τον όρο επιχρίσματα αναφερόμαστε σε κονιάματα, δηλαδή μίγματα συνδετικών υλικών (κονιών) με αδρανή σχετικά λεπτής διαβάθμισης, νερό και ενδεχομένως ειδικά πρόσμικτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο παραδοσιακός σοβάς γίνεται με την επί τω έργω ανάμιξη αδρανών υλικών (άμμος), με τσιμέντο, ασβέστη (πλαστικοποιητής) και νερό.

Όσον αφορά το σοβάτισμα με αναλογία υλικών, αυτή δεν είναι πάντα σταθερή. Εξαρτάται τόσο από την υγρασία των υλικών όσο και από τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή του σοβατίσματος.  

Fact: Παλιότερα το τελικό χαρμάνι υλικών εφαρμοζόταν με το χέρι και με εργαλεία όπως μαστάρια, μυστριά και σπάτουλες, με το συνεργείο εφαρμογής να προσπαθεί να παραδώσει μια τελική επιφάνεια όσο το δυνατόν πιο ομοιογενή και ισοπαχή.

Τι να προσέξετε κατά το σοβάτισμα εξωτερικού τοίχου

Όσον αφορά το σοβάτισμα εξωτερικού τοίχου, το τελικό επίχρισμα (σοβάς) πρέπει να έχει ιδιότητες τέτοιες που να το καθιστούν απρόσβλητο από τις ακραίες μεταβολές του καιρού, να αντέχει, δηλαδή χωρίς να ρηγματώνεται, σε κρύο, ζέστη, βροχές και παγωνιές σε επαναλαμβανόμενους κύκλους και επιπλέον να αντέχει και σε ενδεχόμενα χτυπήματα.

Σοβάτισμα εξωτερικού τοίχου

Το σοβάτισμα τοίχου, λοιπόν, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Προσφέρει ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα με λείες επιφάνειες
 2. Επιτρέπει τη διαπνοή των τοίχων
 3. Αντέχει στα χτυπήματα
 4. Παρέχει πυροπροστασία, καθυστερώντας την εξάπλωση της φωτιάς
 5. Ενισχύει τη μόνωση του κτιρίου
 6. Προστατεύει το κτίριο από ακραίες καιρικές συνθήκες

Διαβάστε επίσης: Θερμομόνωση: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Σοβάτισμα με έτοιμο σοβά

Ο έτοιμος σοβάς αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, μία εξαιρετική λύση σε αρκετές περιπτώσεις, με ένθερμους υποστηρικτές που τον προτιμούν έναντι του παραδοσιακού σοβά για πολλούς λόγους, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται έτοιμος σοβάς για μερεμέτια.

Οι σύγχρονες ανάγκες για πιστοποιημένα προϊόντα, η ταχύτητα κατασκευής και η έλλειψη ικανών τεχνιτών που να μπορούν να εγγυηθούν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που θα παραμένει το ίδιο πάντα, οδήγησαν στην επικράτηση έτοιμων, ενσακισμένων μιγμάτων σοβά και στην ελληνική αγορά.

Ο έτοιμος σοβάς απαιτεί μόνο την προσθήκη νερού και εφαρμόζεται με το χέρι ή με κατάλληλες μηχανές, κάνοντας έτσι το σοβάτισμα με έτοιμο σοβά μια εύκολη διαδικασία, όπου είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα λόγω της σταθερής αναλογίας υλικών.

Προκειμένου δε, να υπάρχουν αυξημένες αντοχές, ενσωματώνονται στα επιχρίσματα κατάλληλος οπλισμός ενίσχυσης αλλά και ειδικά γαλβανισμένα μεταλλικά ή πλαστικά (ανάλογα τη χρήση, εσωτερική ή εξωτερική) γωνιόκρανα.

Σήμερα αρκετά εργοστάσια έχουν προχωρήσει και στην παραγωγή έτοιμων σοβάδων με ίνες πολυπροπυλενίου στη μάζα του σοβά, για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις μηχανικές ιδιότητές τους χωρίς να απαιτείται επιπλέον πάχος εφαρμογής για να ενσωματωθεί και υαλόπλεγμα ενίσχυσης (ινοπλισμένοι σοβάδες).

Εφαρμογή έτοιμου σοβά

Πόσα τετραγωνικά βγάζει ο έτοιμος σοβάς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειαζόμαστε περίπου 12 - 14 κιλά κονιάματος ανά τετραγωνικό μέτρο, για σοβά πάχους 1 εκατοστού.

Προσοχή: Το σοβάτισμα χρησιμοποιείται ως φινίρισμα στις συμβατικές κατασκευές – η ξηρά δόμηση (όπως με γυψοσανίδες ή τσιμεντοσανίδες) δε χρειάζεται σοβάτισμα!

Διαβάστε επίσης: Γυψοσανίδα: Διαχωριστικά Εσωτερικού Χώρου

Σοβάτισμα τοίχου: Τι να προσέξετε ανάλογα με το είδος του επιχρίσματος

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εφαρμογής, διατίθενται και οι αντίστοιχοι σοβάδες.

Υπάρχουν σοβάδες “μίας στρώσης”, που ένα υλικό αντικαθιστά δύο φάσεις εφαρμογής, το “λάσπωμα” και το “φινίρισμα”, οι οποίοι δίνουν λεία τελική επιφάνεια μετά από το τρίψιμο, που είναι εύκολο, αντέχουν σε περιβάλλοντα με αυξημένη υγρασία όπως είναι τα παραθαλάσσια μέρη, και που δεν δημιουργούν πεταλίδες με την πάροδο του χρόνου.

Παράλληλα για πιο ολοκληρωμένα συστήματα επιχρισμάτων και με μεγαλύτερες απαιτήσεις τουλάχιστον ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα, διατίθενται και σοβάδες φινιρίσματος ιδιαίτερα λεπτής κοκκομετρίας (από 0,7mm έως και 0,1mm), οι οποίοι με την κατάλληλη επεξεργασία (εφαρμογή με σπάτουλα και τρίψιμο) μπορούν να προσφέρουν μια τελείως λεία (σπατουλαριστή) επιφάνεια χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε χρήση άλλων υλικών (παρετίνες κτλ.) καταργώντας έτσι την, απαραίτητη για μια τοιχοποιία, διαπνοή.

Υπάρχουν και σοβάδες (με αντίστοιχες διαβαθμίσεις ως προς τη χρήση και την κοκκομετρία με τους τσιμεντοσοβάδες) που αντί για τσιμέντο περιέχουν φυσική υδραυλική άσβεστο, είναι κατάλληλοι για παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια και για σοβάτισμα πέτρινου τοίχου.

Αυτά τα επιχρίσματα έχουν ελαφρώς μικρότερες μηχανικές αντοχές αλλά σαφώς ανώτερες ιδιότητες διαπνοής.

Αξίζει τελικά να επιλέξετε έτοιμο σοβά;

Το σημαντικό στοιχείο που προφέρουν οι έτοιμοι σοβάδες είναι ότι είναι σταθερής ποιότητας και με πιστοποιημένα χαρακτηριστικά, όπως είναι οι μηχανικές αντοχές, η ακαυστότητα, η απορρόφηση νερού κλπ., και γνωστής, σταθερής κοκκομετρίας και ότι υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για το που εφαρμόζονται, σε τι πάχος και με ποιόν τρόπο.

Έχουν, δηλαδή, όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και οδηγίες σωστής εφαρμογής ανάλογα με την περίσταση, οριζόμενες από τον κατασκευαστή, γεγονός που εξασφαλίζει σίγουρο αποτέλεσμα στο έργο και σωστή εφαρμογή από τον τεχνίτη.

Αυτό, μαζί με την ευκολία που παρέχουν, προετοιμαζόμενοι μόνο με ανάμιξη νερού και εφαρμοζόμενοι με μηχανή ή με το χέρι, είναι και ο λόγος που αποτελούν την καλύτερη επιλογή για έργα με άριστο τεχνικά και αισθητικά αποτέλεσμα.

Τέλος, ο έτοιμος σοβάς ευνοεί την σωστή και περιβαλλοντολογικά ορθή διαχείριση ενός εργοταξίου, μικρού ή μεγάλου, καθώς αποφεύγονται μεταφορές χύδην αδρανών υλικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για οποιαδήποτε απορία σχετική με τα επιχρίσματα και τη χρήση του έτοιμου σοβά, επικοινωνήστε μαζί μας και επωφεληθείτε από ολοκληρωμένες λύσεις, με την τεχνογνωσία και τη συνέπεια που μόνο η Domos μπορεί να προσφέρει.