Μούχλα στον Τοίχο ή στο Ταβάνι: Αντιμετώπιση & Καθαρισμός

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη μούχλα!

Η μούχλα στον τοίχο, το ταβάνι ή ακόμα και τις ντουλάπες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα σπίτια – πολλές φορές, μάλιστα, και συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως το φαινόμενο συνδέεται με τους χειμερινούς μήνες και τα μπάνια, δηλαδή όταν ή όπου η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα.

Μερικές φορές κάνει την εμφάνισή της σε γωνίες ή όπου υπάρχουν κολώνες και δοκάρια, αλλά δεν είναι και σπάνιο να γίνεται εμφανής όταν αλλάζουμε κουφώματα.

Πριν δούμε πώς φεύγει η μούχλα από τον τοίχο, ας δούμε γιατί εμφανίζεται. Αν βρούμε την αιτία, θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά.

 

Μούχλα στο σπίτι – γιατί δημιουργείται;

Αν έχετε μεριμνήσει για τη μόνωση της ταράτσας και έχετε επενδύσει σε θερμοπρόσοψη, είναι πολύ πιθανό να μην αντιμετωπίσετε μούχλα στον τοίχο ή το ταβάνι.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν έχει μονωθεί σωστά η ταράτσα και οι τοίχοι;

Η διαφορά θερμοκρασίας σε ένα στοιχείο (κολώνα ή δοκάρι συνήθως), όπου η έξω παρειά του είναι κρύα και η μέσα, ζεστή, προκαλούν την εμφάνιση μούχλας!

 

Διαβάστε επίσης: Μόνωση ταράτσας – Ο απόλυτος οδηγός

 

Ακόμη και σε θερμομονωμένα στοιχεία, όμως, οι θερμογέφυρες ανάμεσα στην κολώνα και τη θερμομόνωση στον πυρήνα δίδυμης συμβατικής τοιχοποιίας, δημιουργούν τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση μούχλας.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως δεν αρκεί η μόνωση, αλλά χρειάζεται «καλή» μόνωση από εξειδικευμένο συνεργείο και με ποιοτικά υλικά, όπως πετροβάμβακα KNAUF.

Καθώς, λοιπόν, η διαφορά θερμοκρασίας και η υγρασία δημιουργούν μούχλα, είναι λογικό να έχουμε μούχλα στο ταβάνι, ειδικά αν ζούμε σε μονοκατοικία ή ρετιρέ!

Πολύ συχνά, βέβαια, εμφανίζεται και μούχλα στο ταβάνι του μπάνιου, καθώς οι υδρατμοί που δημιουργούνται από το ζεστό νερό ευνοούν την εμφάνισή της.

 

Άλλοι λόγοι που ευνοούν την εμφάνιση μαύρης μούχλας στον τοίχο

Η μαύρη μούχλα στον τοίχο, που δεν είναι απλά αντιαισθητική αλλά και βλαβερή για την υγεία μας, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Για παράδειγμα, αν η δημιουργία μούχλας είναι ξαφνική, ελέγξτε μήπως το πρόβλημα προέρχεται από κάποιον σπασμένο σωλήνα στους τοίχους και όχι από τη μόνωση!

Παράλληλα, η αλλαγή κουφωμάτων σε νέου τύπου, που έχουν περιμετρικά λάστιχα και είναι αεροστεγανά, έχουν σαν ανεπιθύμητη παρενέργεια ότι δεν αφήνουν να εκτονωθεί η εσωτερική υγρασία του σπιτιού, η οποία μπορεί να συγκεντρωθεί σε γωνίες και να εμφανιστεί ως μούχλα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καλός εξαερισμός της κατοικίας κρίνεται απαραίτητος ενώ ένας αφυγραντήρας μπορεί να φανεί χρήσιμος για να αποφύγετε την άσπρη μούχλα στον τοίχο.

 

Διαβάστε επίσης: Ανιούσα υγρασία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Μούχλα στον τοίχο – πώς φεύγει;

Τα μέτρα που μπορεί κάποιος να πάρει για την αντιμετώπιση του φαινομένου διαχωρίζονται σε αυτά που καταπολεμούν την εμφάνιση και αυτά που καταπολεμούν την αιτία.

Για αφαίρεση μούχλας από τοίχο, εκείνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να καθαρίσει την περιοχή ψεκάζοντας με ένα ειδικό υγρό. Υπάρχουν αρκετά αντιμουχλικά προϊόντα στο εμπόριο που δίνουν γρήγορες λύσεις αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη μούχλα στο ταβάνι του μπάνιου, χωρίς να δίνουν, όμως, μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μούχλας στο σπίτι.

Να θυμάστε το εξής: Αν επιλέξετε αυτή την οδό, η μούχλα στο ταβάνι θα θέλει καθαρισμό κάθε τόσο.

Ένας ακόμη τρόπος που επιφέρει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα είναι να βάψετε όλο τον τοίχο με ειδικό χρώμα με πρόσμικτα κατά της μούχλας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα, όμως, αν το βασικό πρόβλημα παραμένει.

 

Αντιμετώπιση της μούχλας στο σπίτι

 

Μόνιμη αφαίρεση μούχλας από τοίχο – Η περίπτωση της μόνωσης

Το βασικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε την αιτία που δημιούργησε την μούχλα.

Βελτιώνοντας τη θερμομόνωση της κατοικίας, με τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού εξωτερικά, κάνοντας δηλαδή Θερμοπρόσοψη, μειώνουμε σημαντικά τις θερμογέφυρες ανάμεσα στον τοίχο και τα στοιχεία από μπετόν.

 

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη θερμοπρόσοψη για κάθε ανάγκη

 

Το κατάλληλο σύστημα θερμοπρόσοψης με πιστοποιημένα υλικά, εφαρμοζόμενο σωστά, είναι αυτό που εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, δίνει και οριστική λύση σε προβλήματα όπως η εμφάνιση της μούχλας και επιπλέον είναι και επιδοτούμενο από το κράτος μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ».

Αν θέλετε κι εσείς να σταματήσετε να αναρωτιέστε «Πώς βγαίνει η μούχλα από τον τοίχο» και να αναλάβετε δράση για να την ξεφορτωθείτε μόνιμα, η εταιρεία Domos είναι ο απαραίτητος συνεργάτης.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και ανακαλύψτε τα ποιοτικότερα μονωτικά υλικά για να απαλλαγείτε από τη μούχλα μια για πάντα.