Εξωτερικοί ήχοι από τον δρόμο, γείτονες που μετακινούν έπιπλα τις πιο ακατάλληλες ώρες, παιδιά που φωνάζουν: όπου κι αν μένουμε, σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, οι θόρυβοι μπορεί να αποτελέσουν «εφιάλτη».
- Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όσον αφορά την ηχομόνωση της κατοικίας μας;
- Πώς κάνουμε ηχομόνωση μεσοτοιχίας, δαπέδου ή ταβανιού;
- Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για ηχομόνωση;
Αυτά και άλλα πολλά θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο. Ελάτε να τα δούμε αναλυτικά!
Τι σημαίνει «ηχομόνωση»;
Προτού απαντήσουμε στην ερώτηση «τι είναι ηχομόνωση» πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι η ακουστική ενός χώρου.
Με τον όρο ακουστική, λοιπόν, εννοούμε το πώς συμπεριφέρεται ένας χώρος όταν «διεγείρεται» από κάποιον ήχο, δηλαδή αν ευνοεί τις ανακλάσεις ή την ηχώ, ή όχι.
Ως ηχομόνωση εννοούμε τις ενέργειες που γίνονται κατασκευαστικά για να μειώσουμε τον ήχο που περνάει από έναν χώρο σε έναν γειτονικό.
Από αυτούς τους απλούς ορισμούς γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες, αφού η ηχομόνωση αφορά δύο χώρους γειτονικούς, ενώ η ακουστική έναν μόνο χώρο.
Δεν είναι όμως ασύνδετες μεταξύ τους έννοιες.
Χρειάζεται ακουστική μελέτη και για τις δύο ενέργειες, να γνωρίζει δηλαδή κανείς τι υλικό χρησιμοποιεί και πού.
Ηχοαπορροφητικά & Ηχομονωτικά υλικά – Ποια είναι η βασική διαφορά τους;
Υπάρχει συνήθως μια παρανόηση σε σχέση με τα υλικά: νομίζει πολύς κόσμος ότι τα ινώδη (υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας) είναι ηχομονωτικά υλικά, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ηχοαπορροφητικά, που χρησιμοποιούνται σε ένα σύστημα ηχομόνωσης για συγκεκριμένη λειτουργία.
Ως ηχομονωτικά θεωρούνται τα υλικά με μάζα, όπως είναι για παράδειγμα, το μολύβι, η γυψοσανίδα, το συμπαγές τούβλο, ακόμη και το μπετόν.
Ηχοαπορροφητικά, εκτός από τα ινώδη, μπορεί να έχουμε από σφουγγάρια (πολύ συχνά σε μορφή αυγοθήκης), εμφανούς ξυλόμαλλου, ή διάτρητης γυψοσανίδας και άλλα.
Συνηθισμένα προβλήματα στις κατασκευές & λύσεις
Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αναφέρεται ειδικά στα διαμερίσματα σε σχέση με την ηχομόνωση, είναι ότι κάποιος ακούει τους γείτονές του είτε από τη μεσοτοιχία (τον τοίχο που χωρίζει δύο διαμερίσματα στον ίδιο όροφο), είτε τους «από πάνω».
Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ηχομόνωση ταβανιού – ποια είναι η καλύτερη λύση;
Γενικά, το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει σχεδιασμός αναφορικά με την ηχομόνωση στη φάση πριν την κατασκευή γιατί εκ των υστέρων δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος και το αποτέλεσμα μπορεί να μην τον ικανοποιήσει.
Δηλαδή αν ο θόρυβος προέρχεται «από τους από πάνω», το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς για ηχομόνωση ταβανιού είναι μια ψευδοροφή, η οποία και θα του «κοντύνει» το σπίτι κατά 10-15 εκατοστά τουλάχιστον.
Παράλληλα, το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο, αφού παραμένουν ανοιχτοί δρόμοι διάδοσης του θορύβου από τις κολώνες και τους τοίχους, κάνοντας την ηχομόνωση δωματίου πιο δύσκολη. Τέλος, η ίδια η ψευδοροφή πολλές φορές τρυπιέται για να ενσωματωθούν φωτιστικά και έτσι χάνει την όποια ηχομονωτική αξία είχε.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ψευδοροφές – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ηχομόνωση δαπέδου – γιατί αποτελεί καλύτερη επιλογή;
Όσον αφορά την ηχομόνωση δαπέδου σπιτιού, είναι σαφώς πιο εύκολη από την ηχομόνωση ταβανιού.
Πιο αναλυτικά, είναι πιο εύκολο να κατασκευαστεί «πλωτό δάπεδο» από πάνω, που θα αφαιρούσε λιγότερο από το ύψος (περίπου 5 εκατοστά) και δεν θα τρυπιόταν, με καλύτερο, τελικά, αποτέλεσμα ηχομόνωσης μεταξύ των διαμερισμάτων.
Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή όσον αφορά την ηχομόνωση δαπέδου, τότε μπορείτε να συζητήσετε με τους γείτονες σας για να βρείτε μία λύση μεταξύ σας, όπως την τοποθέτηση χαλιού ή μοκέτας.
Ηχομόνωση μεσοτοιχίας – ιδανική για κάθε κατοικία
Στη μεσοτοιχία, επίσης, θα απαιτηθεί επανεπένδυση της υφιστάμενης, που σημαίνει απώλεια 8-10 εκατοστών από την μία πλευρά.
Αν γινόταν εξ αρχής σωστή κατασκευή με έναν μπατικό τοίχο, για παράδειγμα από τούβλο, εφαρμοσμένο σωστά στα όριά του, χωρίς εγκάρσια τοποθετημένα τούβλα, σοβαντισμένο σωστά, χωρίς σενάζ και μετά μία μόνο επένδυση εφ’ όσον απαιτείται, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα.
Η ηχομόνωση τοίχου εσωτερικά, δηλαδή, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση μιας κατοικίας.
Αν δεν έχετε αυτή την επιλογή, τότε τα κάδρα, τα ράφια με βιβλία και οι ηχομονωτικές ταπετσαρίες μπορεί να βελτιώσουν ελαφρώς την κατάσταση.
Και στην περίπτωση της ψευδοροφής αλλά και σε αυτήν της επένδυσης για ηχομόνωση τοίχου, τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως γυψοσανίδες με κάποιο ινώδες στον πυρήνα.
Διαβάστε επίσης: Χώρισμα με γυψοσανίδα – Γιατί να το προτιμήσετε
Αυτό γίνεται γιατί αρχικά δεν θέλουμε να προσθέσουμε μεγάλα φορτία στην υπάρχουσα κατασκευή και έτσι υλοποιούμε μια δίδυμη κατασκευή, δηλαδή προσθέτουμε ένα δεύτερο φύλλο κατασκευής εκεί που προϋπήρχε άλλο (τοίχος, οροφή), υλοποιώντας έτσι την αρχή ηχομόνωσης «μάζα-ελατήριο-μάζα».
Είναι δηλαδή κάτι σαν αυτό που γίνεται στα παράθυρα όπου αντί για ένα τζάμι, υπάρχουν δύο με διάκενο μεταξύ τους, για λόγους ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.
Αν ζητάει κανείς κάτι παραπάνω από την κατασκευή του, τότε πρέπει να κάνει επένδυση με πολλαπλά φύλλα γυψοσανίδας (δύο ή τρία), ή/και να ενσωματώσει ανάμεσα στα φύλλα, μια ειδική βισκοελαστική, ηχομονωτική μεμβράνη.
Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει ελαστικές, αντικραδασμικές συνδέσεις με το φέρον στοιχείο (κολώνα, τοιχείο ή δάπεδο).
Σίγουρα όμως, δεν είναι ασφαλής επιλογή να επιλέξει κανείς ινώδες μεγάλης πυκνότητας (είναι ο πλέον πρόσφατος μύθος για πετυχημένη ηχομόνωση).
Προσοχή: τα θερμομονωτικά υλικά της οικογένειας της πολυστερίνης, είναι εντελώς ακατάλληλα για ηχομόνωση. Προτιμήστε πετροβάμβακα ή ορυκτοβάμβακα για ηχομόνωση!
Το καλύτερο υλικό για ηχομόνωση
Όταν για συγκεκριμένο λόγο απαιτείται υψηλή ηχομόνωση, όπως για παράδειγμα σε ένα δωμάτιο για πρόβες μουσικής (όπου απαιτείται και καλή ακουστική), τότε, σε γενικές γραμμές ακολουθείται η μέθοδος κατασκευής «δωμάτιο σε δωμάτιο».
Γίνεται δηλαδή επένδυση όλων των επιφανειών (δάπεδο, οροφή και τοίχοι) με ηχομονωτικό κέλυφος ελαστικά - αντικραδασμικά συνδεδεμένο με την υπάρχουσα κατασκευή και ακόμη προστίθενται δίδυμα κουφώματα.
Γενικά μιλώντας, μια κατασκευή υψηλών απαιτήσεων απαιτεί και μελέτη Ακουστικής, αφού εκτός από την ήδη δύσκολη ηχομόνωση θα χρειαστεί να γίνει εσωτερικά επανεπένδυση των σκληρών, ανακλαστικών, ηχομονωτικών επενδύσεων με «μαλακά» ηχοαπορροφητικά υλικά που θα βοηθήσουν στην ευκρίνεια του ήχου μέσα στο δωμάτιο.
Πόσο κοστίζει η ηχομόνωση;
Αναφορικά με το κόστος της ηχομόνωσης, δεν υπάρχει μία ακριβής απάντηση στην ερώτηση «πόσο κοστίζει η ηχομόνωση» και αυτό γιατί η τιμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
- Τι υλικό θα χρησιμοποιήσετε;
- Πόση είναι η έκταση του τοίχου/δαπέδου που θέλετε να επενδύσετε;
- Πόσα τετραγωνικά είναι το δωμάτιο που θα ηχομονώσετε;
Η τιμή για ηχομόνωση τοίχου μπορεί να είναι και χαμηλότερη από 10€ / τ.μ., οπότε αν ενδιαφέρεστε για ηχομόνωση δωματίου μικρότερου από 25 τετραγωνικά, το συνολικό κόστος μπορεί να είναι σχετικά χαμηλό.
Προσοχή: εδώ διευκρινίζουμε ότι το κόστος είναι ενδεικτικό και αφορά μόνο σε υλικά και όχι τοποθέτηση.
Ηχομόνωση δωματίου & συμπεράσματα
Γίνεται κατανοητό ότι το θέμα «Ακουστική- Ηχομόνωση» είναι πολύ δύσκολο και γι’ αυτό είναι καλό να εμπιστεύεται κανείς την συνέργεια ειδικού μηχανικού, πιστοποιημένων υλικών και έμπειρων σε αυτό το θέμα, συνεργείων.
Τα κόστη κατασκευής ξεπερνούν τα κόστη συμβατικής Ξηρής Δόμησης και γι’ αυτό καλό είναι να έχει κανείς έναν αξιόπιστο σύμβουλο για την καλύτερη αξιοποίηση του κεφαλαίου που έχει σκοπό να διαθέσει.
Γενικά μιλώντας, στην Ηχομόνωση πρέπει να προσέχει κανείς τα σφραγίσματα και τις ασυνέχειες (λίγο-πολύ όπως σε κάθε μόνωση) και να ξέρει τα όρια της κατασκευής του, αφού ο ήχος διαδίδεται σφαιρικά και σε όλα τα μέσα εκτός κενού αέρα (που υπάρχει μόνο στο διάστημα), έτσι θα υπάρχουν μεταδόσεις από τα παράπλευρα οικοδομικά στοιχεία που θα περιορίζουν το τελικό προσδοκόμενο αποτέλεσμα της ηχομονωτικής επέμβασης.
Στην Ακουστική που για τους περισσότερους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο μόνο σε επαγγελματικούς χώρους, είναι χρήσιμος ο σχεδιασμός χρήσεων και η επιλογή ασφαλών υλικών και όχι μόνο αισθητικά αποδεκτών.
Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Domos και επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία σχετικά με τη ηχομόνωση. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!