Τα ινώδη μονωτικά υλικά, όπως είναι γνωστά ο πετροβάμβακας, ο ορυκτοβάμβακας και ο υαλοβάμβακας, έχουν μια ιστορία δεκαετιών πίσω τους.
Στην Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική, όπου το κρύο είναι έντονο και για μεγάλο διάστημα του χρόνου και η τεχνολογία αναπτυγμένη, εφευρέθηκαν τα υλικά αυτά που με χαμηλό βάρος προσφέρουν προστασία από το κρύο και όχι μόνο.
Η διαδικασία παραγωγής είναι πάνω-κάτω η ίδια για όλα τα ινώδη και συμπυκνώνεται σε γενικές γραμμές στα εξής βήματα:
- Το λιώσιμο κάποιων πετρωμάτων. Στον υαλοβάμβακα χρησιμοποιείται άμμος, δολομίτης, ασβεστόλιθος, νιτρικά άλατα κ.α. ενώ στον πετροβάμβακα βρίσκουμε φυσικά υλικά, όπως ο βασάλτης.
- Την ινοποίησή τους. Τα υλικά λιώνουν σε κλίβανο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και, καθώς τα σταγονίδια του λιωμένου υλικού περιστρέφονται, δημιουργούν ίνες.
- Την συγκόλλησή τους. Οι ίνες βγαίνουν ως τελικό προϊόν με την μορφή «παπλώματος» ή ημίσκληρης πλάκας.
Αυτό το ξέρατε; Το πρώτο τέτοιο προϊόν, που μάλιστα παρήχθη και στην Ελλάδα από μια πρωτοπόρο τότε εταιρεία, την ΜΟΝΥΑΛ, ήταν ο υαλοβάμβακας!
Πετροβάμβακας VS ορυκτοβάμβακας VS υαλοβάμβακας
Ο υαλοβάμβακας είναι προϊόν με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και για πολλές δεκαετίες δέσποσε στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και την παγκόσμια, λόγω των πολύ καλών ιδιοτήτων του σε σχέση με την χαμηλή του τιμή και την άριστη συνεργασία του με τα συστήματα Ξηρής Δόμησης με Γυψοσανίδα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Χώρισμα με Γυψοσανίδα - Γιατί να το προτιμήσετε!
Ακολούθως, με λίγο διαφορετική διαδικασία στην παραγωγή και τις πρώτες ύλες, παρήχθη ο πετροβάμβακας που έχει ακόμη καλύτερες ιδιότητες ως προς την ακαυστότητα και έτσι πήρε μεγάλο μέρος της αγοράς. Το χρώμα του, σκούρο πράσινο.
Τελευταία, επανήλθε ο υαλοβάμβακας διαφοροποιημένος ως προς τα συνδετικά του και με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και με ένα καφέ-πράσινο χρώμα πλέον, με την ονομασία «ορυκτοβάμβακας».
Εκτός των παραπάνω που αποτελούν το 95% της αγοράς, ή και περισσότερο, υπάρχουν και ειδικά ινώδη όπως οι κεραμοβάμβακες, με εξαιρετικές ιδιότητες ακαυστότητας και πολύ υψηλή τιμή που απευθύνονται σε ειδικές εφαρμογές. Αν ψάχνετε πετροβάμβακα για τζάκι ή επένδυση φούρνων, προτιμήστε κεραμοβάμβακες.
Ορυκτοβάμβακας ή πετροβάμβακας – πώς πωλούνται;
Ανάλογα με την εφαρμογή, ο πελάτης αναζητά διαφορετικά χαρακτηριστικά από το μονωτικό του, κι έτσι οι παραγωγοί προσφέρουν διάφορους τύπους υλικών.
- σε «πάπλωμα», δηλαδή σε ρολό, για τις περιπτώσεις που θα τυλιχθεί το υλικό, γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένης, όπως με αλουμίνιο για καπνοδόχους
- σε πλάκα, με διαφορετικές πυκνότητες, με κάθετες ίνες, γυμνό υλικό ή επενδεδυμένο με φύλλο αλουμινίου ή υαλοΰφασμα για παράδειγμα, ακόμη και με πρόσμικτα που το καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό σε εξωτερική χρήση, όπως είναι η Θερμοπρόσοψη, και πολλά άλλα.
Χρειαζόμαστε μόνωση σωληνών με πετροβάμβακα; Μόνωση ταβανιού; Πετροβάμβακα για σκεπή; Ανάλογα με το πού θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ινώδη, επιλέγουμε και τον αντίστοιχο τύπο.
Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη θερμοπρόσοψη για κάθε ανάγκη!
Ο πετροβάμβακας καίγεται;
Η ακαυστότητα του πετροβάμβακα ανήκει στα βασικά πλεονεκτήματά του.
Ο πετροβάμβακας καίγεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 700-1000 βαθμών Κελσίου, γεγονός που τον κάνει το πιο κατάλληλο υλικό για προστασία από την πυρκαγιά, προφυλάσσοντας τις κατασκευές από την κατάρρευση και επιμηκύνοντας τον ασφαλή χρόνο εκκένωσης των κτιρίων.
Πετροβάμβακας ή φελιζόλ;
Τα ινώδη μονωτικά έχουν αρκετά πλεονεκτήματα και εφαρμόζονται σε πολλούς τομείς καθώς συχνά προτιμώνται έναντι της Εξηλασμένης και της Διογκωμένης Πολυστερίνης (που στην Ελλάδα επικράτησε να ονομάζεται με μια παλιά εμπορική ονομασία, Φελιζόλ).
Σε ερωτήσεις, λοιπόν, όπως «διογκωμένη πολυστερίνη VS πετροβάμβακας» και «εξηλασμένη πολυστερίνη ή πετροβάμβακας» πρέπει να αναρωτηθούμε κυρίως τι αποτέλεσμα θέλουμε να πετύχουμε.
Οι πολυστερίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θερμομόνωση, αλλά δεν παρέχουν ηχομόνωση.
Αντίθετα, ο πετροβάμβακας για ηχομόνωση είναι ιδανικός!
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Διογκωμένη VS εξηλασμένη πολυστερίνη – Πλήρης Οδηγός
Τομείς εφαρμογής, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πετροβάμβακα
Όλα τα ινώδη, όπως ο πετροβάμβακας, ο ορυκτοβάμβακας και ο υαλοβάμβακάς, διαθέτουν βασικά πλεονεκτήματα:
- έχουν πολύ καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ), που είναι πολύ κοντά σε αυτόν που παρέχουν και οι πολυστερίνες.
- παρέχουν πυροπροστασία καθώς είναι άκαυστα υλικά
- χρησιμοποιούνται σε συστήματα ηχομόνωσης λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων ηχοαπορρόφησης που έχουν (ιδιότητες που δεν έχουν οι πολυστερίνες, όπως είδαμε).
Έτσι, ένα προϊόν έχει τριπλή θετική επίδραση στην κατασκευή!
Διαβάστε επίσης: Ηχομόνωση Δωμάτιου: Πώς να ηχομονώσεις Τοίχο, Ταβάνι & Δάπεδο
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του πετροβάμβακα, αυτά έχουν να κάνουν με τη δυσκολία της εφαρμογής και μόνο.
Απαιτείται, όπως και σε όλα τα προϊόντα, η σωστή επιλογή του κατάλληλου τύπου και ο σωστός τρόπος εφαρμογής.
Πρέπει να αποφεύγεται αυτό που κατά κόρον έγινε την δεκαετία του ‘70, όταν για λόγους οικονομίας ή από άγνοια, κάποιοι εφάρμοζαν ρολό υαλοβάμβακα με ένα καρφί μέσα στην μεσοτοιχία (αντί πλάκας), με αποτέλεσμα να πέφτει, να υγραίνεται και να διαλύεται και τελικά να μην λειτουργεί όπως προβλεπόταν!
Βέβαια, σήμερα που και τα υλικά είναι εξελιγμένα, η τεχνογνωσία υπάρχει και η Ξηρά Δόμηση είναι σε μεγάλη άνθηση, αναδεικνύεται ο ρόλος των ινωδών ως του τέλειου συνεργάτη της γυψοσανίδας και όχι μόνο.
Είναι ο πετροβάμβακας επικίνδυνος;
Πριν από αρκετά χρόνια συνδέθηκε η σύσταση των υλικών από ίνες με τον καρκίνο, όμως μετά από έρευνες κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ
Παρ’ όλα αυτά οι παραγωγοί βελτίωσαν τον τρόπο παραγωγής και αναζητήσαν φιλικότερα προς το περιβάλλον συνδετικά έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια κινδύνου ούτε για τον εφαρμοστή, ούτε για τον τελικό χρήστη ακόμα και κάτω από τις πλέον δυσμενείς συνθήκες (όπως είναι η πυρκαγιά, για παράδειγμα).
Μάλιστα, τα ινώδη μπορούν να παραχθούν με υλικά ανακύκλωσης (πχ. Γυαλί), ενώ είναι και τα ίδια σε μεγάλο βαθμό ανακυκλώσιμα και έχουν όλες τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις!
Συνεπώς, ΔΕΝ είναι ο πετροβάμβακας επικίνδυνος.
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όχι μόνο όσον αφορά τον πετροβάμβακα και παρενέργειες από την εφαρμογή του, αλλά και αναφορικά με όλα τα ινώδη μονωτικά, είναι η ασφάλειά μας κατά την τοποθέτηση ώστε να μην εισπνεύσουμε ίνες.
Χρειάζεται, δηλαδή, προσοχή στους εφαρμοστές και μόνο.
Πρέπει να χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες και τα γάντια, ειδικά όταν κόβουν τα υλικά, για την αποφυγή ερεθισμού (φαγούρας)!
Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα ινώδη μονωτικά υλικά, η DOMOS είναι εδώ.