Ξυλόμαλλο - Heraklith: Τι είναι & που χρησιμοποιείται

Υπάρχει υλικό που συνδυάζει θερμομόνωση, ηχομόνωση και ακαυστότητα, ενώ παραμένει οικολογικό και διαχρονικό;

Το ξυλόμαλλο (γνωστό και ως Heraklith ή ηρακλείτης) διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και σίγουρα αξίζει να μάθετε περισσότερα για αυτό το εξαιρετικό υλικό.

 

Ξυλόμαλλο – Heraklith – Ηρακλείτης: Υπάρχει διαφορά;

Οι πλάκες ξυλόμαλλου Heraklith® ανήκουν στις περιπτώσεις εκείνες όπου ένα υλικό συνδέεται με την επωνυμία ενός παραγωγού.

Η Heraklith ως εταιρεία ήταν η ηγέτιδα στον Ευρωπαϊκό χώρο και μονοπωλιακή δύναμη στην Ελλάδα, από όπου αντλούσε και πρώτες ύλες για την παραγωγή της.

Έτσι, «ξυλόμαλλο» σήμαινε και σημαίνει μόνο Heraklith®, ενώ πλέον από πολλούς τεχνίτες χρησιμοποιείται και ο όρος «ηρακλείτης» για να αναφερθούν στο ίδιο υλικό, τις πλάκες ξυλόμαλλου (Heraklith panels).

Τα τελευταία χρόνια ανήκει στον όμιλο της Knauf, η οποία εξαγοράζοντας την Heraklith®, θέλησε να προσθέσει ένα ποιοτικό, οικολογικό μονωτικό υλικό, στην παλέτα της.

 

Τι είναι το Ξυλόμαλλο Heraklith;

Στο δίλημμα «ξύλο ή τσιμέντο για την κατασκευή;», η Heraklith απάντησε ξύλο ΚΑΙ τσιμέντο, ή για την ακρίβεια, ίνες ξύλου συνδεδεμένες με τσιμέντο ή άλλο ορυκτό συνδετικό.

Το ξυλόμαλλο, λοιπόν, είναι μια πλάκα που παράγεται από ίνες ξύλου συνδεδεμένες με τσιμέντο ή μαγνησία.

Είναι ένα υλικό με μεγάλη μηχανική αντοχή, πράγμα σπάνιο για τα μονωτικά, κατάλληλο τόσο για Θερμομόνωση όσο και για Ακουστική (δηλαδή Ηχοαπορρόφηση και Ηχομόνωση), πράγμα εξ ίσου σπάνιο.

 

Διαβάστε περισσότερα: Ηχομόνωση Δωμάτιου: Πώς να ηχομονώσεις Τοίχο, Ταβάνι & Δάπεδο

 

 

πλεονεκτήματα heraklith

 

 

Πλεονεκτήματα Heraklith – 10+1 λόγοι που το κάνουν να ξεχωρίζει

Το ξυλόμαλλο διαθέτει πλήθος πλεονεκτημάτων και είναι σίγουρα ένα υλικό στο οποίο αξίζει να επενδύσετε.

 1. Παρ’ όλο που το βασικό συστατικό του είναι το ξύλο, λόγω ορυκτοποίησης των ινών με το τσιμέντο, δεν επηρεάζεται από την υγρασία.
 2. Διαθέτει εξαιρετική αντίδραση στην φωτιά (ανήκει στην κατηγορία A2-S1-d0).
 3. Παρουσιάζει απεριόριστη αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 4. Προστατεύει από όλες τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες.
 5. Δεν καταστρέφεται από έντομα και τρωκτικά.
 6. Έχει και πολύ καλή πρόσφυση στο μπετόν (και στους συμβατικούς σοβάδες) και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιμος, παραμένων ξυλότυπος.
 7. Οι πλάκες ξυλόμαλλου κόβονται εύκολα στο απαιτούμενο σχήμα και μέγεθος.
 8. Είναι κατασκευασμένο από φυσικές πρώτες ύλες και άρα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
 9. Έχει υψηλή αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις.
 10. Είναι ανθεκτικό στο χρόνο και έχει την ίδια διάρκεια ζωής με το κτίριο στο οποίο χρησιμοποιείται.
 11. Χρησιμοποιείται για θερμομόνωση και ηχομόνωση σε τοιχοποιίες, σκεπές, οροφές και χωρίσματα.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Μόνωση ταράτσας: Ο Απόλυτος Οδηγός!

 

Διαθέσιμοι τύποι Heraklith – Heradesign – Heratekta – Tektalan

Ο βασικός τύπος Heraklith® είναι η σκέτη πλάκα ξυλόμαλλου σε πάχη 25, 35, 50, 75 και 100 χιλιοστών.

Επιπλέον, παράγεται και ως εμφανής πλάκα διαστάσεων 60x60 ή 60x120 εκατοστών με λεία διαμόρφωση της επιφάνειας και πολλές διαμορφώσεις ακμής, άβαφη ή και εργοστασιακά βαμμένη, με την επωνυμία Heradesign.

Η εφαρμογή των πλακών Heradesign γίνεται είτε απ' ευθείας πάνω σε τοίχους και ταβάνια, βιδωτά, είτε με την παρεμβολή σκελετού από ξύλο, ή μεταλλικό, ξηρής δόμησης, για καλύτερα αποτελέσματα Ακουστικής, βάζοντας στο κενό ινώδες μονωτικό (πχ πετροβάμβακα).

Το Heratekta είναι μια πλάκα ξυλόμαλλου με πυρήνα πολυστερίνης για αυξημένη θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας και οροφών πυλωτής.

Το Tektalan είναι μια πλάκα ξυλόμαλλου με πυρήνα πετροβάμβακα που διαθέτει βελτιωμένες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε χώρους στάθμευσης, οροφές υπογείων, μηχανοστάσια, πυλωτές και εξωτερικές τοιχοποιίες.

 

τύποι ξυλόμαλλου

 

 

Πού χρησιμοποιείται το ξυλόμαλλο;

Οι πλάκες Heradesign® αποτελούν ιδανικό υλικό επένδυσης γυμναστηρίων ενώ ταυτόχρονα ομορφαίνουν τον χώρο και δεν έχουν κίνδυνο να καταστραφούν από δυνατά χτυπήματα μπάλας για παράδειγμα, όπως έχει αποδειχτεί σε ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο τεστ που έχει περάσει το υλικό.

Παράλληλα χρησιμοποιούνται και σε χώρους ομιλιών, αφού κατεβάζουν τον χρόνο αντήχησης, βελτιώνοντας την ακουστική!

Ο οικολογικός χαρακτήρας του υλικού, είναι η αιτία που η χρήση του επιλέχθηκε και για χώρους όπως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία και οι χώροι εστίασης.

Τα προϊόντα Heraklith® βρίσκουν μεγάλο πεδίο εφαρμογών: από κατοικίες (για παράδειγμα στην πυλωτή, στις οροφές υπογείων, στα γκαράζ και αλλού), σε δημόσια κτίρια, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, κινηματογράφους, θέατρα, ως και σε μηχανοστάσια και ηχοπετάσματα οδών μεγάλης κυκλοφορίας, όπου οι μελετητές κρίνουν ότι οι ιδιότητες ή η μοναδική εμφάνιση του υλικού είναι απαραίτητα για κάποιο έργο.

Ενδεικτικά, τέτοια έργα έγιναν στο κλειστό γήπεδο «Νίκος Γκάλης» (Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, γνωστό και ως Παλέ ντε Σπορ) και το ανοιχτό Καυτατζόγλειο, στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη, στη σχολή θετικών επιστημών και το Πολυτεχνείο Πατρών, στο Δημοτικό θέατρο Βόλου, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στην Αττική και στα νοσοκομεία Ηρακλείου Κρήτης και Ρόδου.

Τόσο η οικολογική όσο και η ποιοτική συνισταμένη του υλικού αποδεικνύεται με τις ειδικές πιστοποιήσεις που το συνοδεύουν για πυροπροστασία, αειφορία, ηχομόνωση και θερμομόνωση.

 

 

ξυλόμαλλο που χρησιμοποιείται

 

 

Αξίζει η μόνωση με ξυλόμαλλο;

Το ξυλόμαλλο Heraklith® είναι ευπροσάρμοστο, εύκολο και γρήγορο στην εγκατάσταση, ενώ ταυτόχρονα παραμένει οικολογικό, αφού κατασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες (ξύλο).

Λόγω των χαρακτηριστικών του, καλύπτει τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας έχοντας χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και ακολουθεί τα διεθνή συστήματα πιστοποίησης αειφορίας (LEED, BREEAM και DGNB).

Τέλος, η Knauf ως εταιρεία υιοθετεί και εφαρμόζει συνεχώς νέες, προηγμένες τεχνικές κατασκευής για να διασφαλίσει ότι το Heraklith ανταποκρίνεται στους ολοένα και αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς αλλά και τα διεθνή πρότυπα.

Η DOMOS λόγω της μακρόχρονης σύνδεσης με την εξέλιξη του υλικού στην Ελλάδα, έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του τεχνικού κόσμου ως ο πλέον κατάλληλος συνεργάτης για αυτούς που αναζητούν κατασκευαστικές προτάσεις με την χρήση αυτού του θαυμάσιου υλικού, του Heraklith.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το Heraklith – τιμή, κόστος εφαρμογής και χαρακτηριστικά – είμαστε στη διάθεσή σας.