Εξηλασμένη ή Διογκωμένη Πολυστερίνη; Χαρακτηριστικά & Εφαρμογές

Αν βρίσκεστε σε διαδικασία έρευνας για θερμοπρόσοψη και μόνωση ταράτσας, σίγουρα θα έχετε συναντήσει τους όρους εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη.

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης μονωτικών υλικών, το δίλημμα «εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη» είναι σύνηθες και χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να πάρετε τη σωστή απόφαση, είτε ως ιδιώτης είτε ως επαγγελματίας στον χώρο.

Ας δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υλικού, πού εφαρμόζεται και τι να προτιμήσετε τελικά.

Διογκωμένη πολυστερίνη – τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Το πρώτο υλικό που παρήχθη χρονικά είναι η Διογκωμένη Πολυστερίνη και μάλιστα η εμπορική ονομασία της πρώτης που παρήχθη στην Ελλάδα επικράτησε ως ονομασία του είδους γενικά.

Το σύνηθες όνομά της; Φελιζόλ!

Πιο συγκεκριμένα, η διογκωμένη πολυστερίνη (γνωστή στο εξωτερικό ως Expanded Polysterene – EPS), αποτελείται από θερμοπλαστικές κυψελίδες πολυστυρενίου, δηλαδή κόκκους που διογκώνονται και γίνονται σφαιρίδια, τα οποία κολλούν μεταξύ τους σε καλούπια με υψηλή πίεση ατμού.

Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι ένα πολύ εύκολο στην χρήση προϊόν, πολύ ελαφρύ (αποτελείται από εγκλωβισμένο αέρα σε ποσοστό 98%) και με πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την τελική τιμή που είναι ιδιαίτερα χαμηλή συνετέλεσαν στην ραγδαία εξάπλωσή της στον οικοδομικό κλάδο.

Βασικά χαρακτηριστικά της διογκωμένης πολυστερίνης

 • Είναι φιλική προς το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλώσιμη
 • Προσφέρει άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες
 • Διαχειρίζεται εύκολα και χωρίς κανένα πρόβλημα
 • Συνεργάζεται άριστα με άλλα υλικά
 • Συμφέρει οικονομικά

Εξηλασμένη πολυστερίνη – τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Παρόμοιο προϊόν, αλλά με βελτιωμένη θερμομονωτική ικανότητα και αντοχή στην υγρασία, είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη.

Η εμφάνισή της στην Ελλάδα προέκυψε όταν γεννήθηκε η απαίτηση για ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα δόμησης, δίνοντάς της ένα αβαντάζ έναντι οποιουδήποτε άλλου υλικού κυκλοφορούσε ως τότε για θερμομόνωση.

Η εξηλασμένη διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα της διογκωμένης πολυστερίνης (είναι φιλική προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμη, οικονομικά συμφέρουσα κλπ.) ενώ διαθέτει επιπλέον και τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • Διαθέτει πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές και υψηλή φέρουσα ικανότητα
 • Έχει πολύ χαμηλή απορρόφηση νερού
 • Εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας
 • Έχει άριστη πρόσφυση με το σκυρόδεμα και λοιπά συγκολλητικά κονιάματα

Διογκωμένη πολυστερίνη VS εξηλασμένη πολυστερίνη – τι να προσέξετε

Και τα δύο προϊόντα έχουν πρώτη ύλη που είναι παράγωγο του πετρελαίου ενώ δεν ενδείκνυνται για χρήση σε χώρους με απαίτηση πυραντοχής, ούτε για εφαρμογές που έχουν απαιτήσεις ηχομόνωσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ηχομόνωση Δωμάτιου: Πώς να ηχομονώσεις Τοίχο, Ταβάνι & Δάπεδο

Τέλος, και τα δύο προϊόντα παράγονται από διάφορους παραγωγούς και στην Ελλάδα.

Αν και η εξηλασμένη πολυστερίνη φαίνεται ως ένας πιο εξελιγμένος τύπος της διογκωμένης, τελευταία έχουν επέλθει αλλαγές: με την (επιδοτούμενη από το κράτος) απαίτηση για Θερμοπρόσοψη σε παλιά και νέα κτίρια, επανήλθε ένας βελτιωμένος τύπος διογκωμένης πολυστερίνης, η γραφιτούχα και ξαναπήρε κομμάτι της αγοράς.

 

Διογκωμένη πολυστερίνη

 

Εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη; Τομείς εφαρμογής

Και τα δύο προϊόντα απευθύνονται σε εφαρμογές θερμομόνωσης σχεδόν αποκλειστικά, λόγω του πολύ καλού συντελεστή θερμοαγωγιμότητας που έχουν.

Έτσι, με μικρό πάχος επιτυγχάνεται η απαιτούμενη από τους κανονισμούς θερμομόνωση.

Η εξηλασμένη πολυστερίνη, ως πιο ανθεκτική στο νερό, εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά στα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα που είναι εκτεθειμένα, όπως είναι η ταράτσα, οι κολώνες και τα δοκάρια (ως «παραμένων ξυλότυπος»), στα υπόγεια και στο κατώτερο σημείο της θερμοπρόσοψης το οποίο μπορεί να έρθει σε επαφή με τα νερά.

Διαβάστε επίσης: Στεγανοποίηση υπογείων τοιχίων & πλακών σκυροδέματος με Penetron

Η διογκωμένη πολυστερίνη, ως πιο εύκαμπτο προϊόν που μπορεί να παραλάβει κάποιες μικροανωμαλίες και ως πιο διαπνέον υλικό, εφαρμόζεται στους τοίχους θερμοπρόσοψης και μάλιστα ο τύπος της γραφιτούχας παρέχει σταθερά στον χρόνο πολύ καλά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης.

Αλλά και η μη γραφιτούχα, ως πιστοποιημένο προϊόν και αυτή, έχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής και στην θερμοπρόσοψη και αλλού.

Οι διογκωμένες πολυστερίνες μάλιστα, ανάλογα με τις απαιτήσεις διατίθενται σε διαφορετικά βάρη και μπορούν να καλύψουν πολλές διαφορετικές ανάγκες.

Επιπλέον και αυτές όπως και η εξηλασμένη πολυστερίνη διατίθενται με διαφορετικές διαμορφώσεις της τελικής επιφάνειας και δημιουργούν έτσι καλύτερο υπόστρωμα για τον σοβά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Σοβάτισμα με έτοιμο σοβά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η εξηλασμένη πολυστερίνη επίσης παράγεται και με ακμή ραμποτέ έτσι ώστε να θηλυκώνουν τα συνεχόμενα φύλλα και να μην υπάρχουν κενά, κάτι που μπορεί να είναι απαιτούμενο σε μια ταράτσα, ή σε έναν ψυκτικό θάλαμο για παράδειγμα.

Άλλωστε η εξηλασμένη πολυστερίνη αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή πάνελς (βρίσκεται στον πυρήνα), με τα οποία κατασκευάζονται βιομηχανικά κτίρια, προκατασκευασμένοι οικίσκοι, υπόστεγα κλπ.

Διαβάστε επίσης: Μόνωση ταράτσας: Ο Απόλυτος Οδηγός!

Ποια είναι η καλύτερη γραφιτούχα πολυστερίνη;

Η γραφιτούχα πολυστερίνη, όπως είδαμε, είναι μία νέα «αναβαθμισμένη» μορφή της διογκωμένης.

Παραμένει φθηνότερη από την εξηλασμένη, δίνοντάς μας πολύ καλό «λ» σε σχέση με την απλή διογκωμένη. Μπορεί να είναι σχετικά πιο ακριβή από την κλασική λευκή, αλλά παρέχει και καλύτερη θερμομόνωση!

H καινοτομία της γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης έγκειται στην προσθήκη γραφίτη, όπως μαρτυρά και το όνομά της. Τα σωματίδια γραφίτη ανακλούν την υπέρυθρη ακτινοβολία και έτσι βοηθούν στην καλύτερη θερμομόνωση!

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη θερμοπρόσοψη για κάθε ανάγκη!

Αν αναρωτιέστε «ποια είναι η καλύτερη γραφιτούχα πολυστερίνη», στην DOMOS θα βρείτε απαντήσεις σε κάθε σας απορία, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την ιδανική για τις δικές σας ανάγκες.

 

Ποια είναι η καλύτερη γραφιτούχα πολυστερίνη

 

Η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη NEOCOAT είναι πλάκα με πατούρες και αυλακώσεις για μόνωση μπετόν, εξαιρετικών χαρακτηριστικών και επιδόσεων, ελληνικής κατασκευής!

Τελικά τα προϊόντα πολυστερίνης είναι

 • ελαφριά
 • οικονομικά
 • εύκολα στην διαχείριση, αφού δεν προκαλούν κανένα ερεθισμό και κόβονται με μια απλή λεπίδα
 • εύκολα στην αποθήκευση, αφού είναι πρακτικά απρόσβλητα από τις καιρικές συνθήκες

 

Εμπιστευθείτε την DOMOS για ποιότητα και τεχνογνωσία που ξεχωρίζουν και αφήστε μας να απαντήσουμε κάθε απορία σας σχετικά με διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη.