Tσιμεντοσανίδα: Πλεονεκτήματα & Μειoνεκτήματα

Η  κατασκευή με τσιμεντοσανίδα αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο δόμησης και παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα ειδικά όταν πρόκειται για εξωτερική τοιχοποιία λόγω της ανθεκτικότητάς της στην υγρασία και στις έντονες καιρικές συνθήκες.

Ουσιαστικά, οι τσιμεντοσανίδες είναι προκατασκευασμένες και τυποποιημένες πλάκες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι συμβατικών δομικών υλικών, όπως τούβλα ή σοβάδες.

Αυτός ο τύπος δόμησης, γνωστός ως ξηρά δόμηση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η τσιμεντοσανίδα συγκεντρώνει αρκετά χαρακτηριστικά που την καθιστούν εξαιρετική επιλογή.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τσιμεντοσανίδας;

Η τσιμεντοσανίδα, όπως και η Ξηρά Δόμηση γενικότερα, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών τρόπων δόμησης. Για να δούμε τα βασικότερα!

  • Το μικρό βάρος του υλικού, που σημαίνει ότι η τοποθέτησή της δεν φορτίζει ιδιαίτερα την κατασκευή με επιπλέον βάρος.
  • Η ελαστικότητα και ευκαμψία της, που επιτρέπουν την εύκολη κατασκευή αρχιτεκτονικών στοιχείων αλλά και την ευκολία στη διαχείριση, καθώς οι νέας γενιάς τσιμεντοσανίδες μπορούν εύκολα να κοπούν στις επιθυμητές διαστάσεις με τη χρήση μιας απλής φαλτσέτας.
  • Η καθαριότητα στην διαχείριση (συνεπάγεται καθαρό εργοτάξιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κατοικημένους χώρους).
  • Η τεράστια αντοχή της στην υγρασία αλλά και στην φωτιά την καθιστούν εξαιρετική λύση για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.
  • Η ευελιξία και η εύκολη μετατρεψιμότητα μιας κατασκευής και τελικά η επίτευξη υψηλών αποδόσεων ηχομόνωσης και θερμομόνωσης με ελάχιστο πάχος (όντας τμήμα συγκεκριμένων συστημάτων τοιχοποιίας), που σημαίνει ότι αφήνει πιο πολύ αξιοποιήσιμο χώρο σε ένα διαμέρισμα.
  • Η τσιμεντοσανίδα αν και είναι ελαφρύ υλικό, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα χτυπήματα και έτσι καλύπτει και άλλη μια βασική ανάγκη σαν υλικό εξωτερικής τοιχοποιίας.
  • Τέλος η χρήση της τσιμεντοσανίδας στην κατασκευή (όπως και γενικότερα τα συστήματα ξηράς δόμησης) μας διασφαλίζει ταχύτητα και ακρίβεια.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τσιμεντοσανίδας;

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της τσιμεντοσανίδας, είναι σαφώς λιγότερα και έχουν να κάνουν κυρίως με την εφαρμογή και όχι με την ποιότητα.

  • Παρά το γεγονός ότι η Ξηρά Δόμηση παγκοσμίως θεωρείται ένα DIY (Do It yourself) σύστημα, στην χώρα μας ακόμα η εφαρμογή του συστήματος ιδανικά γίνεται από κάποιο πιστοποιημένο συνεργείο εφαρμογής.
  • Επίσης, η τσιμεντοσανίδα έχει τα δικά της παρελκόμενα υλικά: τις δικές της βίδες, τον δικό της στόκο και την δική της ταινία αρμού, όλα με ειδικές αντιαλκαλικές ιδιότητες. Τα παρελκόμενα αυτά υλικά ολοκληρώνουν το σύστημα και μας διασφαλίζουν από μελλοντικά προβλήματα κυρίως ως προς το θέμα της υγρασίας.
  • Τέλος, απαιτείται ακριβής κοστολόγηση. Καθώς η τσιμεντοσανίδα (όπως και οι λοιπές σανίδες ξηράς δόμησης) διατίθεται σε συγκεκριμένες διαστάσεις αλλά και με συγκεκριμένη αναλογία παρελκομένων υλικών (στόκος, βίδες κ.τ.λ.), είναι σημαντικό να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη προκοστολόγηση και επιμέτρηση των αναγκών μας για να αποφευχθεί περίσσια υλικών.

 

τοιχοποιία με τσιμεντοσανίδα

 

Τι είναι η τσιμεντοσανίδα και που εφαρμόζεται;

Η τσιμεντοσανίδα είναι ένα πιστοποιημένο βιομηχανικό προϊόν, που ήρθε για να συμπληρώσει το Σύστημα Ξηρής Δόμησης, με τομέα εφαρμογής, στα σημεία αυτά όπου δεν συστήνεται να μπει η γυψοσανίδα.

Αυτά τα σημεία είναι οι εξωτερικές τοιχοποιίες και δευτερευόντως τα μπάνια ή λοιποί χώροι με αυξημένη υγρασία (σπα, πισίνες κτλ).

 

Διαβάστε επίσης: Ενημερώσου για την πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο και εξωτερικούς χώρους

 

Έχει την ίδια μορφή, το ίδιο πάχος και τις ίδιες διαστάσεις πλάτους και μήκους με την γυψοσανίδα και αυτό καθιστά τη συνεργασία των δύο υλικών ευκολότερη. 

Παράλληλα, λόγω και των αυξημένων μηχανικών αντοχών της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υλικό διαμόρφωσης πάγκων κουζίνας, νιπτήρων, μπάνιων κ.ά.

Συγκεκριμένες πιστοποιημένες τσιμεντοσανίδες έχουν δε και ευκαμψία ικανή για τη διαμόρφωση καμπύλων στοιχείων είτε σε κολώνες είτε σε διάφορες αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Η τσιμεντοσανίδα έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και ελαστικότητα ώστε να αποτελεί το ιδανικό υπόστρωμα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Όσον αφορά την τελική εμφάνιση, η τσιμεντοσανίδα μπορεί εφόσον αρμολογηθεί και επιχριστεί σωστά, να βαφεί με κατάλληλα χρώματα ή έτοιμα παστώδη επιχρίσματα. 

Παράλληλα, έχει απόλυτη συνεργασία με τα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης και φυσικά με τη χρήση κατάλληλης κόλλας πλακιδίων μπορεί να υποδεχθεί και κεραμικά πλακίδια ή άλλες λοιπές επενδύσεις (φυσικούς/τεχνητούς λίθους, ξυλεπενδύσεις κ.ο.κ).

Πώς γίνεται το χτίσιμο με τσιμεντοσανίδα;

Όπως και με την γυψοσανίδα, κατασκευάζεται ένας σκελετός από κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία (ορθοστάτες και στρωτήρες αντίστοιχα), στα οποία από μεν την εξωτερική πλευρά μπορούμε να εφαρμόσουμε τσιμεντοσανίδα, από δε την εσωτερική, γυψοσανίδα (ενώ στον πυρήνα του τοίχου τοποθετούμε μεμβράνη φραγής υδρατμών και θερμομονωτικό υλικό).

Σε περιπτώσεις επενδύσεων υφιστάμενης τοιχοποιίας ή στοιχείου μπετόν, γίνεται η εφαρμογή του σκελετού και κατόπιν η επένδυση από μονή ή και διπλή στρώση (αναλόγως του συστήματος που θα επιλεγεί) τσιμεντοσανίδας.

Επιπλέον διατίθεται και ενισχυτικό υαλόπλεγμα για επίχριση όλης της επιφάνειας καθώς και έτοιμα κονιάματα για το φινίρισμα της τελικής επιφάνειας κατά τη λογική των συστημάτων θερμοπρόσοψης.

 

Διαβάστε επίσης: Χώρισμα με γυψοσανίδα - όσα πρέπει να ξέρετε!

 

Ποια τσιμεντοσανίδα αξίζει να προτιμήσω;

Εξαιρετική επιλογή θεωρείται η τσιμεντοσανίδα PermaBase. Η αυθεντική αμερικάνικη τσιμεντοσανίδα Permabase παράγεται από τσιμέντο τύπου Πόρτλαντ, διαβαθμισμένα αδρανή και αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα και στις δύο επιφάνειες της, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική σε οποιοδήποτε περιβάλλον αλλά παράλληλα τρομερά ελαστική και με υψηλή εργασιμότητα.

Η τσιμεντοσανίδα PermaBase πλεονεκτεί έναντι παρόμοιων προϊόντων της αγοράς, με την μοναδική τεχνολογία Edge Tech (πατενταρισμένη). Ο σχεδιασμός της ακμής της, που είναι λεπτότερη στην άκρη και διπλά ενισχυμένη με ειδικό υαλοπίλημα, επιτρέπει να καρφώνεται ή να βιδώνεται κοντά στην άκρη χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης ρηγματώσεων.

Στο σύνολό της, η δόμηση με τσιμεντοσανίδα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα και για το λόγο αυτό την προτιμούν πολλοί αρχιτέκτονες και κατασκευαστές. Αν γίνει σωστά και με προσοχή, και ακολουθηθούν όλες οι προδιαγραφές των υλικών, τότε το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Η Domos έχοντας τεχνογνωσία ετών και μεγάλη εξειδίκευση σε μοντέρνα, οικολογικά, ποιοτικά υλικά θα σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε.