Πυράντοχες κατασκευές με γυψοσανίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ένας παράγοντας κινδύνου που συχνά παραβλέπεται όταν σχεδιάζεται ένα κτίριο, είναι αυτός της πυρκαγιάς.

Με δεδομένη τόσο την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των τελικών καταναλωτών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα όσο και την εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αλλά και την αυξημένη χρήση σύμμεικτων κατασκευών με φέροντα, μεταλλικά στοιχεία, αναγκαζόμαστε να λάβουμε το φαινόμενο της πυρκαγιάς σοβαρά υπόψη.

Πέρα από την εκδήλωσή της, όμως, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε την επέκτασή της;

 

 

 

 

Η σημασία της παθητικής πυροπροστασίας

Ενεργητικά μέτρα πυροπροστασίας έχουμε δει σε πολλά, δημόσια συνήθως, κτίρια και είναι

  • οι πυροσβεστήρες
  • οι πυροσβεστικές φωλιές
  • τα οργανωμένα πυροσβεστικά συγκροτήματα (σε μεγάλες εγκαταστάσεις)
  • τα σπρίνκλερς, οι σωλήνες δηλαδή, που όταν δώσουν εντολή κάποιοι αισθητήρες, ψεκάζουν νερό από την οροφή

Πέρα, όμως, από το τι κάνουμε ενεργητικά ώστε να σβήσουμε μια πυρκαγιά, πρέπει να δώσουμε και την κατάλληλη βαρύτητα στην Παθητική πυροπροστασία.

Με τον όρο παθητική πυροπροστασία αναφερόμαστε στα κατάλληλα δομικά υλικά που, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα δώσουν χρόνο στους ένοικους να βγουν με ασφάλεια έξω από το κτίριο.

Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, που συχνά είναι μία εστία φωτιάς, και σίγουρα τις κοινόχρηστες οδεύσεις προς την έξοδο ή προς κάποιο πυροδιαμέρισμα και βέβαια τον φέροντα σκελετό του κτιρίου.

 

αντοχή της πυράντοχης γυψοσανίδας σε περίπτωση πυρκαγιάς

 

Πυράντοχη γυψοσανίδα και πλεονεκτήματα στις κατασκευές

Για την υλοποίηση πρέπει να επιλέγεται ένα υλικό με πιστοποιημένη κατάταξη ως προς την αντοχή στην φωτιά, όπως είναι η γυψοσανίδα, που είναι πυράντοχη, καθώς παράγεται από γύψο και νερό βασικά, και ταυτόχρονα είναι εύπλαστη και μπορεί να πάρει όποια αρχιτεκτονική μορφή χρειαστεί.

Η απλή γυψοσανίδα έχει χαρακτηριστικά που αξίζουν την επένδυση:

  • έχει κατάταξη Α2/s1/d0, δηλαδή είναι άκαυστη
  • δεν δημιουργεί καπνό
  • δεν παράγει φλεγόμενα σωματίδια κατά την καύση

Επιπλέον, υπάρχει και η ειδική πυράντοχη γυψοσανίδα, με ακόμη καλύτερη κατάταξη, Α1, με ενίσχυση υαλοϊνών στην μάζα της, που είναι ακόμη πιο ανθεκτική στην φλόγα (η κατάταξη των υλικών είναι Α, B, C, D, E, ή F από τα πλέον άκαυστα ως τα πολύ εύφλεκτα ενώ οι άλλοι δύο δείκτες έχουν κλίμακα 3 βαθμίδων).

 

πως λειτουργεί η πυράντοχη γυψοσανίδα σε περίπτωση πυρκαγιάς

 

Διαβάστε επίσης: Χώρισμα με Γυψοσανίδα – Ενημερωθείτε για όλα τα πλεονεκτήματα!

 

Πώς λειτουργεί ένα δομικό στοιχείο από γυψοσανίδα στην περίπτωση πυρκαγιάς;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της πυράντοχης γυψοσανίδας και της αντοχής της, ας δούμε πώς λειτουργεί η γυψοσανίδα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αρχικά, οι φλόγες «επιτίθενται» στο στοιχείο (τοίχο ή οροφή) και το αφυδατώνουν σταδιακά. Όσο διαρκεί αυτό, η γυψοσανίδα προστατεύει τον χώρο πίσω της διατηρώντας την θερμοκρασία κάτω από τους 100 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία εξάτμισης του νερού. Η ενέργεια που απαιτείται γι’ αυτή τη μεταβολή καθυστερεί την εξάπλωση της φωτιάς και δίνει χρόνο στους ένοικους να φύγουν.

Αυτή η ικανότητα αντίστασης στην φωτιά ενός δομικού στοιχείου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιστοποιείται και αποτελεί χρήσιμο βοήθημα για τους μελετητές.

Εκφράζεται σε λεπτά (πχ ΕΙ-30, ΕΙ-60, ΕΙ-90 κοκ) και αναφέρεται στον χρόνο που το στοιχείο είναι λειτουργικό υπό συνθήκες πυρκαγιάς, δηλαδή τον χρόνο που στέκεται χωρίς να καταρρεύσει, αποτρέποντας έτσι τη διάδοση της φλόγας και της θερμοκρασίας σε γειτονικό χώρο.

Για παράδειγμα, ένας τοίχος με μία απλή γυψοσανίδα εκατέρωθεν του σκελετού και πετροβάμβακα στο κενό, προσφέρει αντίσταση 30 λεπτών (ΕΙ-30). Η ίδια κατασκευή, αλλά με αντικατάσταση των απλών γυψοσανίδων με ειδικές πυράντοχες, θα προσφέρει αντίσταση 45 λεπτών (ΕΙ-45).

Τοποθετώντας, δεύτερο ή και τρίτο φύλλο γυψοσανίδας εκατέρωθεν, μπορούμε να αυξήσουμε την αντίσταση του στοιχείου στη διάδοση της φλόγας, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε και την ηχομονωτική ικανότητα του στοιχείου!

 

αντοχή της πυράντοχης γυψοσανίδας στη θερμοκρασία

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ηχομόνωση Δωμάτιου: Πώς να ηχομονώσεις Τοίχο, Ταβάνι & Δάπεδο

 

Προσοχή πρέπει να δίνεται πάντοτε στο σφράγισμα των ανοιγμάτων για ηλεκτρομηχανολογικές οδεύσεις, που γίνεται με ειδικά υλικά σφράγισης.

Τέλος, ειδικά για τον μεταλλικό φέροντα σκελετό διατομής “Η”, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι, ειδική διογκούμενη πυράντοχη βαφή, αν θέλουμε να μείνει εμφανής, ή επένδυση με γυψοσανίδα, όταν δεν θέλουμε να φαίνεται και προς τούτο οι εταιρείες γυψοσανίδων έχουν συντάξει έτοιμο πίνακα που συσχετίζει συγκεκριμένη μεταλλική διατομή με κατάλληλη επένδυση για να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα πυραντίστασης.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πυράντοχη γυψοσανίδα και την αντοχή της ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες;

Επικοινωνήστε σήμερα με την DOMOS και ενημερωθείτε από τους ειδικούς για την πυράντοχη γυψοσανίδα, τη θερμοκρασία στην οποία αντέχει, τα πλεονεκτήματά της και ό,τι άλλο χρειάζεστε.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας των πιο γνωστών οίκων παγκοσμίως. Σας περιμένουμε για να καταλήξουμε μαζί στην ιδανική λύση για τις ανάγκες σας.