Μόνωση κεραμοσκεπής εσωτερικά – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για άρτια αποτελέσματα

Η κεραμοσκεπή ανέκαθεν υπήρξε μία δημοφιλής επιλογή τόσο για κατοικίες όσο και για δημόσια κτίρια, ειδικότερα στην περιφέρεια, όπου ο τρόπος δόμησης δεν συμπαρασύρθηκε από τις τάσεις τις σύγχρονης κατασκευής στις μεγάλες πόλεις, με τις πολυκατοικίες και τις ταράτσες.

Όπως σε κάθε κτίριο όμως, έτσι και εδώ πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τη μόνωση της κεραμοσκεπής ώστε να κερδίσουμε τα περισσότερα οφέλη σε βάθος χρόνου, τόσο αισθητικά, όσο και από άποψη οικονομική και ενεργειακή.

Ακολουθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι για μόνωση κεραμοσκεπής εσωτερικά, που προσφέρουν λύση τόσο στο πρόβλημα της στεγάνωσης όσο και της θερμομόνωσης.

 

 

 

 

στεγανοποίηση κεραμοσκεπής για μόνωση

 

Στεγανοποίηση κεραμοσκεπής – ποια υλικά ενδείκνυνται;

Η χρήση του χώρου κάτω από τα κεραμίδια (σοφίτα), αναδεικνύει ιδιαίτερα τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν ως προς την μόνωση της στέγης. Πρόβλημα πρώτο, και εμφανές στο μάτι, είναι το θέμα της στεγανότητας που προσφέρει η κεραμοσκεπή.

Συμβαίνει, λόγω κακοκαιρίας ή κακοτεχνίας, να σπάσουν κάποια κεραμίδια προκαλώντας διαρροές, ειδικά σε δύσκολα σημεία, όπως μπορεί να είναι η συναρμογή με το λούκι απορροής ή τα στηρίγματα ενός ηλιακού θερμοσίφωνα για παράδειγμα.

Αντί των επιδιορθώσεων μετά την εμφάνιση του προβλήματος, συστήνουμε την πρόβλεψη, με την τοποθέτηση μιας ειδικής μεμβράνης πριν την τοποθέτηση των κεραμιδιών.

Για τη στεγανοποίηση κεραμοσκεπής, οι μεμβράνες αυτές προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Ειδικά όσον αφορά το κόστος μόνωσης κεραμοσκεπής με μεμβράνη, η τιμή είναι εξαιρετικά προσιτή, με ενδεικτικό κόστος αγοράς περίπου το 1€ το τετραγωνικό μέτρο!

Ενδεικτικοί τύποι μεμβρανών για μόνωση σκεπής:

  • Ασφαλτικές μεμβράνες (από 500 γραμμάρια/τ.μ. έως και 900 γραμμάρια/τ.μ.). Βασικό πλεονέκτημα εδώ το δεδομένο ενιαίο πάχος στρώσης στεγάνωσης που προσφέρουν αλλά μειονέκτημα η σχεδόν μηδενική διαπνοή και το εξτρά βάρος.
  • Συνθετικές μεμβράνες (ξεκινάνε από τα 150 γραμμάρια/τ.μ. και φτάνουν μέχρι και τα 600 γραμμάρια/τ.μ. με προτεινόμενο βάρος μεταξύ των 200 και 400 γραμμαρίων/τ.μ.). Μεγάλο πλεονέκτημα το χαμηλό βάρος και η υδρατμοπερατότητα που προσφέρουν.
  • Ειδικές μεμβράνες από συνθετικά υλικά και ανακλαστικές επιφάνειες που συνδυάζουν τη στεγάνωση με την ανακλαστικότητα της θερμότητας.

Για μόνωση πλάκας κάτω από κεραμοσκεπή, οι μεμβράνες αυτές λύνουν το πρόβλημα γρήγορα, εύκολα και σχετικά οικονομικά. Τοποθετούνται πάνω στο πέτσωμα με επικαλύψεις και οδηγούν με ασφάλεια όποια σταγόνα νερού διεισδύσει από τα κεραμίδια στα λούκια απορροής, ενώ κρατούν τον χώρο από κάτω στεγνό.

Αφού εξασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η στεγανότητα, ερχόμαστε στο δεύτερο πρόβλημα που είναι η θερμομόνωση.

 

μόνωση σκεπής και κεραμιδιών

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Η καλύτερη θερμοπρόσοψη για κάθε ανάγκη!

 

Μόνωση σκεπής – Πώς να εξασφαλίσετε ενεργειακά κάθε κτίριο

Τα κεραμίδια εκτεθειμένα καθώς είναι στην ακτινοβολία, συλλέγουν και εκπέμπουν θερμότητα προς τα μέσα τους καλοκαιρινούς μήνες, ή κρυώνουν τους χειμερινούς.

Η συνεισφορά της σκεπής ως δομικού στοιχείου στη συνολική εισροή ή διαρροή θερμότητας του κτιρίου, εκτιμάται ότι φτάνει το 30% (στην χώρα μας και ειδικά σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι και μεγαλύτερη), ενώ το υπόλοιπο συνεισφέρουν οι τοίχοι, τα ανοίγματα και το δάπεδο έδρασης.

Η θερμομόνωση, λοιπόν, της σκεπής είναι πολύ σημαντική, ακόμη και αν η σοφίτα δεν είναι κατοικήσιμη.

Επειδή η σκεπή είναι συνήθως κατασκευασμένη από ξύλο (που είναι εύφλεκτο υλικό) και πολλές φορές την διατρέχει καπνοδόχος από τζάκι, προτείνουμε τη χρήση πετροβάμβακα (ή ορυκτοβάμβακα) ως θερμομονωτικό υλικό, που είναι άκαυστος και στην απευκταία περίπτωση που θα υπάρξει ανάφλεξη, δεν θα βοηθήσει στην επέκταση της φωτιάς.

 

Διαβάστε επίσης: Θερμομόνωση & Ηχομόνωση: Πετροβάμβακας ή Ορυκτοβάμβακας;

 

Γιατί να προσθέσετε πετροβάμβακα στην κεραμοσκεπή για μόνωση

  • Η επαρκής θερμομόνωση θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον υγιεινό εσωτερικά, αφού θα αποτρέψει την ανάπτυξη της μούχλας μέσω της σταθερής θερμοκρασίας
  • Με τη σωστή μόνωση θα επιτύχουμε και τη μέγιστη δυνατή διαπνοή που επιτρέπει ένα ινώδες υλικό όπως ο πετροβάμβακας
  • Το κόστος θα αποσβεστεί γρήγορα από την οικονομία που θα γίνει στην ενέργεια.

Η μόνωση κεραμοσκεπής με πετροβάμβακα, αν προσεχτεί στις λεπτομέρειες της, προσθέτοντας και ένα ανακλαστικό φύλλο που θα λειτουργήσει και ως φράγμα υδρατμών εσωτερικά, θα αποτρέψει και την εμφάνιση υγροποίησης υδρατμών.

Τέτοιοι υδρατμοί προκύπτουν λόγω διαφοράς θερμοκρασίας εσωτερικά πάνω στην επιφάνεια της εμφανούς εσωτερικής επένδυσης, η οποία προτιμότερο είναι να είναι πυράντοχη γυψοσανίδα, η οποία επίσης προσδίδει στην πυραντοχή συνολικά της κεραμοσκεπής εφόσον επιλεγεί.

 

μόνωση για κεραμίδια σε σκεπή

 

Μόνωση πλάκας κάτω από κεραμοσκεπή με πολυστερίνη

Πρέπει τέλος να αναφερθεί και η περίπτωση που κάποιος επιλέγει να υλοποιήσει την σκεπή καλουπώνοντας μια πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος με κλίσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που το δομικό στοιχείο δηλαδή είναι άφλεκτο, θα μπορούσε να τοποθετηθεί εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη ακόμη και εξωτερικά, κάτω από τα κεραμίδια, ως συνέχεια της θερμοπρόσοψης.

Αν δε, το βάρος είναι σημαντικό, μπορεί και η εξωτερική επικάλυψη να αλλάξει, πετσώνοντας με τσιμεντοσανίδα και επικαλύπτοντας με ασφαλτικό κεραμίδι.

 

Μάθετε περισσότερα: Εξηλασμένη ή Διογκωμένη Πολυστερίνη; Χαρακτηριστικά & Εφαρμογές

 

Αξίζει να επενδύσω σε μόνωση κεραμοσκεπής;

Είτε έχετε ταράτσα είτε κεραμοσκεπή, η μόνωση σήμερα είναι αναγκαία.

Εφαρμόζοντας μόνωση στη στέγη, πετυχαίνετε:

  • Στεγανοποίηση και αποφυγή διαρροής νερών
  • Μείωση της εξωτερικής θερμοκρασίας της στέγης έως και 50%
  • Μείωση των θερμικών απωλειών του κτιρίου έως και 30%
  • Εξοικονόμηση ενεργείας και πόρων, επηρεάζοντας θετικά όλα τα έξοδα του νοικοκυριού

 

Τελικά, τι μόνωση να βάλω στην κεραμοσκεπή;

Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση.

Μόνο ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα μπορέσει να σας απαντήσει με ειλικρίνεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και το budget σας, προτείνοντας τα κατάλληλα υλικά για μόνωση κεραμοσκεπής και το κόστος ανά τετραγωνικό.

Για όλες τις περιπτώσεις, η DOMOS έχει τα υλικά και τις λύσεις που χρειάζονται!