Τι είναι η Ανθυγρή Γυψοσανίδα και πότε χρησιμοποιείται;

Ο δεύτερος πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος γυψοσανίδας αποτελεί σίγουρη λύση για την αντιμετώπιση της υγρασίας και αποτρέπει την εμφάνιση μούχλας.

Ο λόγος, φυσικά, για την ανθυγρή γυψοσανίδα, της οποίας οι ιδιότητες προσφέρουν πλήθος πλεονεκτημάτων.

Συνεχίστε την ανάγνωση και μάθετε τι είναι η ανθυγρή γυψοσανίδα, πότε και πού χρησιμοποιείται αλλά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της.

 

Τι είναι η ανθυγρή γυψοσανίδα;

Η ανθυγρή γυψοσανίδα είναι ένας τύπος γυψοσανίδας που κατασκευάζεται από γύψο με πρόσμικτα για να αντέχει την έκθεση στην υγρασία. Χαρακτηρίζεται ως ανθυγρή, από τις λέξεις αντί + υγρός (δηλαδή κατά της υγρασίας), αφού η χρήση της ενδείκνυται σε χώρους με αυξημένη υγρασία όπως τα μπάνια.

Η διαφορά της με την απλή γυψοσανίδα, εκτός από την τιμή και το εμφανές πράσινο χρώμα, βρίσκεται τόσο στον πυρήνα, που έχει ειδικά πρόσμικτα, όσο και στο χαρτί που έχει εμποτιστεί για να έχει ανθεκτικότητα στα υγρά περιβάλλοντα.

 

τι είναι η ανθυγρή γυψοσανίδα;

 

Πιο συγκεκριμένα, η ανθυγρή γυψοσανίδα διακρίνεται για τις παρακάτω ιδιότητες/πλεονεκτήματα:

  • Επιτρέπει ελάχιστη απορρόφηση υγρών
  • Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Προσφέρει ευελιξία στον σχεδιασμό, αφού μπορεί να βαφτεί ή να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πλακάκια κ.λπ.
  • Είναι εύκαμπτη και εφαρμόζεται εύκολα, όπως οποιαδήποτε γυψοσανίδα
  • Έχει μικρό βάρος
  • Είναι οικολογική (ο γύψος είναι φυσικό υλικό)
  • Έχει καλή μηχανική αντοχή, με ηχομονωτικές ιδιότητες

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Θερμομόνωση & Ηχομόνωση: Πετροβάμβακας ή Ορυκτοβάμβακας;

 

Πότε χρησιμοποιώ ανθυγρή γυψοσανίδα;

Γυψοσανίδα ανθυγρή χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο σε εσωτερικές εφαρμογές.

Ως υλικό επινοήθηκε για να καλύψει το κενό σε χώρους με αυξημένη υγρασία, όπως είναι τα μπάνια, οι κουζίνες και τα υπόγεια, κάποιες φορές.

Λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων αυτών των χώρων, προέκυψε η ανάγκη για ένα υλικό που όχι μόνο θα αντέχει την υγρασία, αλλά θα περιέχει και μυκητοκτόνες ουσίες, που θα αποτρέπουν τη μούχλα.

Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον σε χώρους με εξαιρετικά αυξημένη υγρασία και υγρά μέρη όπως μπάνια, σε ψευδοροφές και κάτω από στέγες, καθώς και σε κουζίνες ή και υπόγεια.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε χώρους με πολλούς υδρατμούς, όπως εσωτερικές πισίνες, σάουνες, αλλά και επαγγελματικές κουζίνες, ζυθοποιίες κ.λπ.

Διαβάστε κι αυτό: Χώρισμα με Γυψοσανίδα - Γιατί να το προτιμήσετε!

 

pote-xrisimopoieitai-anthygri-gypsosanida-domos-group.jpg

 

Υπάρχει γυψοσανίδα ανθυγρή εξωτερικού χώρου;

Αν και στην αρχή η ανθυγρή γυψοσανίδα εφαρμόστηκε και εξωτερικά, παρά την αντίθετη άποψη των ίδιων των παραγωγών, σήμερα βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρείες παράγουν ειδικές γυψοσανίδες εξωτερικής χρήσης, ως αντίβαρο στις τσιμεντοσανίδες που ήδη υπήρχαν. Τέτοιου είδους υλικό, και μάλιστα το κορυφαίο του είδους, είναι και η υαλοσανίδα Glasroc-X.

 

Μάθετε περισσότερα: Tσιμεντοσανίδα: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

 

εφαρμογή ανθυγρής γυψοσανίδας

 

Πώς εφαρμόζεται η ανθυγρή γυψοσανίδα;

Γυψοσανίδα ανθυγρή εφαρμόζουμε όπως ακριβώς και την απλή, αλλά επειδή η τιμή της είναι κατά 50% περίπου ψηλότερη, περιορίζουμε την εφαρμογή της εκεί όπου απαιτείται, δηλαδή στους υγρούς χώρους που προαναφέρθηκαν.

Όλοι οι παραγωγοί προτείνουν πάνω-κάτω τα ίδια όσον αφορά την εφαρμογή της, δηλαδή

  • τοποθέτηση πάνω στον κλασικό σκελετό
  • αρμολόγηση με ειδικό ανθυγρό στόκο
  • επάλειψη με κάποιο κατάλληλο στεγανωτικό υλικό πριν την επικόλληση πλακιδίων, ή απλά βαφή με κατάλληλο χρώμα στην περίπτωση των ψευδοροφών

Στα μπάνια ειδικά, που πολλές φορές έχουν εντοιχισμένο καζανάκι ή και κρεμαστή τουαλέτα πρέπει να προβλέψει κανείς να έχει μέσα στον σκελετό ειδικά υποστηρίγματα που θα σηκώσουν το μεγάλο φορτίο.

Θυρίδες επίσκεψης με έτοιμη εφαρμοσμένη ανθυγρή γυψοσανίδα, για τα καζανάκια, υπάρχουν και παρέχονται.

Τέλος ο εφαρμοστής πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τη σφράγιση όλων των ανοιγμάτων (για βρύσες κ.λπ.) που γίνονται για λειτουργικούς λόγους στην ανθυγρή γυψοσανίδα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ανθυγρή γυψοσανίδα, τι σημαίνει, πού χρησιμοποιείται και γιατί να την επιλέξετε, επικοινωνήστε σήμερα με την DOMOS και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.